Nedostatok kyslíka pre kožu – tak vzniká preležanina

Nedostatok kyslíka pre kožu – tak vzniká preležanina

Preležaniny vedia byť zbytočnou a veľmi bolestivou zdravotnou komplikáciou. Navyše, netýkajú sa len staručkých ležiacich pacientov. Vedeli by ste ich včas rozpoznať?

Čo je to - v troch vetách.

Preležaniny sú kožné rany spôsobené dlhodobým znehybnením v sede alebo v ľahu. Objavujú sa na tlakových oblastiach akými sú zadok a päty. Je to lokalizovaná oblasť ischémie, teda nedostatku kyslíka, ktorá spôsobuje skutočné utrpenie kože a podkožných tkanív.

Existujú štyri štádiá vývoja preležanín:

  1. Na začiatku sa prejaví začervenanie, ktoré pri tlaku nebledne. Ide o miesta na ktorých je vyvíjaný trvalý tlak – spravidla zadok, päty, a podobne. Od tohto štádia je len krôčik k následnej deštrukcii podkožných tkanív, najmä svalov, ktoré sú oveľa citlivejšie na hypoxiu, čiže zníženie množstva kyslíka, než koža.
  2. V druhom štádiu sa pridružuje už aj povrchové poranenie kože, a to formou odreniny alebo jednoduchého pľuzgiera.
  3. Ak je nálezom i hlboká rana kože, ktorá zahŕňa epidermis, dermis a podkožné tkanivo, ale nie podkožné svaly, hovoríme o treťom štádiu preležaniny.
  4. Najzávažnejším a štvrtým štádiom je rana, ktorá zasahuje do svalu, ba dokonca kostí.

Kto je najviac ohrozený vznikom preležaniny?

Rizikoví sú najmä pacienti, ktorí sú hospitalizovaní a dlhodobo pripútaní na lôžko, no patria sem aj imobilní ľudia, paraplegickí pacienti na invalidných vozíkoch.

Včasná diagnostika znamená všetko!

Preto, ak sa staráte o blízkeho, ktorý patrí do rizikovej skupiny, nenechávajte vznik preležanín na náhodu. Stačí jednoduchý test a môžete predísť veľkému utrpeniu – nielen zo strany pacienta, ale aj z hľadiska náročnosti jeho opatery a ošetrovania. Pamätajte, vzhľad preležaniny je charakterizovaný jednoduchým pretrvávajúcim začervenaním kože, ktoré po stlačení nezmizne. Zároveň je to prvé štádium, ktoré je síce dobre liečiteľné, no pri jeho prehliadnutí alebo podcenení, môže byť začiatkom veľkých ťažkostí pre obe strany. Dokonca aj preležaniny v prvom štádiu môžu spôsobiť poškodenie svalov. Tie by sa nikdy nemali prehliadať. Ak sa neposkytne adekvátna liečba, je pravdepodobné, že pomerne rýchlo prejdú do ďalších štádií.

Podozrenie na preležaniny je potrebné okamžite konzultovať s ošetrovateľským tímom. Bohužiaľ, niekedy sa diagnóza stanoví neskôr, najmä u osôb na invalidnom vozíku, ktoré stratili všetok cit, ako sú paraplegici. Najčastejšie k tomu odchádza objavením rany v "skrytej" oblasti, ako je napríklad dolná časť chrbta, zadok, atď..

Hlavné komplikácie preležanín:

  •   skutočne nepríjemná bolesť (u ľudí, ktorí v dôsledku svojho ochorenia alebo zranenia nestratili citlivosť),
  •   superinfekcia rany a pod ňou ležiacich tkanív,
  •   osteitída, čiže zápal kostí,
  •   napriek dobrej liečbe sa už rana nezahojí.

NEPREHLIADNITE!

Prevencia preležanín je veľmi dôležitá.

Na toto je potrebné dať pozor:

  • znehybnenie pacienta na stoličke alebo lôžku, ktoré spôsobuje neustály tlak na kožu, alebo chronické trenie na miestach s kostnými výbežkami, ako je krížová kosť, zadok, boky, členky, lakte, zadná časť lebky v kontakte s lôžkom, atď.,
  • absencia alebo zníženie citlivosti pacienta na bolesť, ako napríklad pacienti s paraplegiou alebo v kóme, a nie sú schopní nahlásiť zhoršenie,
  • oblasti nadmernej vlhkosti spôsobenej inkontinenciou, potením alebo exsudátmi z rán,
  • podvýživa alebo kachektický stav, čo má za následok problémy s hojením rán.


Toto pomôže predchádzať preležaninám:

  • vybavenie obmedzujúce riziko vzniku otlakov, napríklad: posteľ alebo stolička proti odreninám, vankúše obmedzujúce dlhodobú oporu alebo penové kliny zabraňujúce priamemu kontaktu medzi kostnými výbežkami, ako sú kolená, päty alebo členky, atď.,
  • pravidelné zmeny polôh pacienta, ak to jeho zdravotný stav umožňuje,
  • správne techniky polohovania a premiestňovania imobilného pacienta, ktorých cieľom je obmedziť trenie a odieranie kože,
  • fyzioterapia a rehabilitácia na opätovné získanie nezávislosti a chôdze, keď sa zdravotný stav pacienta zlepší.
  • okrem prevencie môžete siahnuť po silnej päťke bylín, ktorú tvorí ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum) - čerstvá rastlina, nechtík lekársky (Calendula officinalis) - čerstvá rastlina, poniklec lúčny (Pulsatilla) - materská tinktúra, rebríček obyčajný (Achillea millefolium) - čerstvá rastlina, rojovník močiarny (Ledum palustre) - materská tinktúra. Túto zostavu nájdete v dermálnej masti Cicaderma, ktorá vďaka tomuto zloženiu s výťažkami z týchto piatich bylín hojivo pôsobí na povrchové poranenia kože a odreniny.