Naučte sa popasovať s hladom správnym spôsobom. Schudnete!

Naučte sa popasovať s hladom správnym spôsobom. Schudnete!

 Čo urobíte ako prvé, keď pocítite hlad a nemáte čas sa normálne najesť? S najväčšou pravdepodobnosťou siahnete po niečom nezdravom. Potom pociťujete únavu a priberáte. Pritom stačí vo svojom jedálničku pozmeniť niekoľko maličkostí.

9 tipov, ako bojovať s hladom
 
  1. Pite!
Skôr ako v rýchlosti rozbalíte čokoládu alebo inú maškrtu, napite sa vody. Vodu vypite po dúškoch. Často sa totiž stáva, že si smäd zamieňame za hlad. Snažte sa preto počas celého dňa piť dostatok tekutín.
 
  1. Pocit sýtosti dodáva vláknina
Vláknina má schopnosť udržať pocit sýtosti po dlhší čas. Tiež prospieva tráveniu. Vhodné je do jedálneho lístka zaradiť hlavne ovocie, zeleninu, strukoviny a celozrnné produkty, ktoré jej obsahujú viac ako dosť.
 
  1. Ku každému jedlu pridajte zeleninu
Okrem toho, že zelenina obsahuje už spomínanú vlákninu a mnoho živín, je chudobná na kalórie. Ak teda ku každému jedlu pridáte kopu zeleniny, jedlo vás lepšie zasýti a vyhnete sa aj návalom vlčieho hladu.
 
  1. Namiesto sladkostí si dajte orechy
Orechy sú výborným zdrojom zdravých tukov, bielkovín a ďalších dôležitých látok. Ak máte chuť maškrtiť, dajte si namiesto čokolády či sušienok orechy. Výborne vás zasýtia i upokoja.
 
  1. Jedzte raňajky
Prvé jedlo dňa je účinným prostriedkom, ako naštartovať metabolizmus. Ak si pred zdravými a vyváženými raňajkami doprajete ešte aj dva poháre vody, hlad vás počas dňa bude rozhodne trápiť menej, ako keby ste ich vynechali.
 
  1. Jedlo si vychutnávajte
Údajne ľudskému mozgu trvá až 20 minút, kým prijme informáciu, že žalúdok je sýty. Ak je to možné, snažte sa každé jedlo zjesť čo najpomalšie a dokonale si ho vychutnať. V prípade, že ste po zjedení jedla stále hladní, počkajte, kým neprejde 20 minút. Uvidíte, že pocit sýtosti sa dostaví.
 
  1. Dbajte na to, aby každý pokrm obsahoval aj bielkoviny
Bielkoviny sú ideálnym prostriedkom na to, ako potlačiť chuť do jedla. Ak sa vám napríklad stane, že máte chuť na sladkú sušienku, dajte si k nej aj niekoľko orechov. Pocit sýtosti sa výrazne predĺži.
 
  1. Jedzte často, ale málo
Podľa odborníkov je ideálne jesť minimálne 5-krát denne. Pokiaľ vám to nepostačuje, pokojne jedzte aj viackrát. Dôležité však je, aby to boli malé dávky zdravého a vyváženého jedla.
 
  1. Nepodceňujte spánok
Ak pociťujete únavu, automaticky zjete viac nezdravých jedál, pretože dochádza k zvýšenej produkcii niektorých hormónov, ktoré sú zodpovedné za pocity hladu. Preto spite dostatočne dlho!
 
-m-