Narodilo sa vám bábätko? Pri dojčení nezabúdajte na tieto potraviny

Narodilo sa vám bábätko? Pri dojčení nezabúdajte na tieto potraviny

Pre vývoj bábätka a jeho zdravie je dôležité, ako sa mamička stravuje v tehotenstve, ale aj počas dojčenia. Ktoré potraviny by ste nemali ako čerstvá mamička opomínať a sú pokladom aj pre vášho malého drobca, ktorého dojčíte?

Názory na ideálnu dĺžku dojčenia odborníkov sú rôzne. Napríklad Americká asociácia pediatrov odporúča dojčiť minimálne do jedného roka. Svetová zdravotnícka organizácia zasa zastáva názor, že dostatočných je prvých 6 mesiacov života dieťaťa.

Tipy na potraviny, ktorým by ste sa počas dojčenia nemali vyhýbať

  • Ovsené vločky

Ovsené vločky sú jednou zo skvelých potravín a to nielen kvôli bohatstvu v podobe vlákniny, ktorá pomáha novopečeným mamičkám s prípadnou zápchou a výborne zasýti. Pozitívom je i obsah železa, ktoré je dôležité pre správnu krvotvorbu. B vitamíny zasa pomáhajú predchádzať depresii.

  • Losos

Raz či dvakrát do týždňa by si mali dojčiace ženy dopriať tučné morské ryby, ktoré sú bohaté na omega-3 tuky s protizápalovými účinkami. Tieto zdravé nenasýtené mastné kyseliny takisto pomáhajú s budovaním nervovej sústavy novorodenca. Výborným zdrojom zdravých tukov je, napríklad losos či tuniak.

  • Senovka grécka

Senovka grécka je čoraz populárnejšia aj medzi dojčiacimi mamičkami, pretože je zdrojom fytoestrogénov, ktoré podporujú tvorbu mlieka. Nehovoriac o tom, že obsahuje i ďalšie živiny, ktoré prospievajú nielen dieťaťu, ale aj matke. Mamičky ju ocenia aj ako prevenciu proti zápche a plynatosti.

  • Špenát

Ak si myslíte, že konzumácia špenátu je počas dojčenia odporúčaná kvôli vysokému zastúpeniu železa, čiastočne máte pravdu. Avšak obsah železa nie je až taký významný, ako sa predpokladalo kedysi, aj keď k doplneniu odporúčanej dennej dávky, samozrejme, prispieva. Rozhodne však špenátu nemôžeme uprieť obsah chlorofylu a betakaroténu, ktoré sú významnými antioxidantami. Obsiahnutá je aj kyselina listová, ktorá je okrem iného prevenciou anémie. Plusom je aj zastúpenie C vitamínu.

  • Mandle

Zdravé tuky možno považovať za pomocníkov podporujúcich produkciu materského mlieka. Okrem toho sú dôležité pre mozog dieťaťa. Vitamín E je dôležitý antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením. Zastúpené sú aj bielkoviny a vápnik, ktorý je základom pre silné a zdravé kosti. Denne si môžete s pokojom dopriať za hrsť mandlí či iných orieškov.

  • Vajíčka

Vajíčka sú bohaté na bielkoviny s takmer ideálnym zastúpením dôležitých aminokyselín. Žĺtok zasa obsahuje dôležitý vitamín D, dôležitý pre vstrebávanie vápnika, teda pre zdravé kosti. Cholín sa podieľa na správnej činnosti nervového systému. Ak máte možnosť, preferujte vajíčka z domáceho chovu, poprípade bio vajíčka.

-w-