Najväčšie klamstvá o chudnutí

Najväčšie klamstvá o chudnutí

Hoci sa o chudnutí hovorí čoraz častejšie, aj v tejto oblasti stále panuje množstvo mýtov. Zoznámte sa aspoň s niektorými a hlavne im neverte! Ktoré sú tie najčastejšie?

1. Vyraďte z jedálnička sacharidy a schudnete

To je síce pravda, ale otázka znie, či vydržíte bez sacharidov celý život. Ak odpovedáte úprimne, tak zrejme odpoveď znie, že NIE. Preto sa vyhnite akýmkoľvek stravovacím extrémom. Stále platí, že sacharidy sú dôležité pre udržanie energie, ktorú pre svoje fungovanie potrebujete. Vyberajte si však komplexné sacharidy, ako napríklad celé zrná či strukoviny.

2. Stačí od sedemnástej nejesť

Chudnutie je o celkovom príjme a výdaji energie, a preto hladovať od sedemnástej, keď chodíte spať o dvadsiatej tretej, je úplný nezmysel. Stačí, ak si na večeru zvolíte ľahké jedlá, ktoré sú kombináciou zeleniny, bielkovín a iba malého množstva tuku či sacharidov.

3. Vajíčka sú pri chudnutí nepriateľom

Vajíčka síce obsahujú viac kalórií, no majú výbornú schopnosť zasýtiť a podieľajú sa na budovaní svalovej hmoty. Z tohto dôvodu patria aj do diétneho jedálnička!

4. Keď budete hladovať, schudnete

Áno, schudnete, ale ide zväčša iba o stratu vody. Navyše jesť málo nevydržíte dlho a všetko, čo ste takýmto spôsobom schudli, postupom času aj tak naberiete. Preto je dôležité voliť potraviny, ktoré obsahujú málo kalórií, ale skvelo zasýtia. Hlad je nepriateľom chudnutia – myslite na to.

5. Pravidlá chudnutia nesmiete nikdy porušiť

Je pravda, že bez dodržiavania pravidiel sa chudne iba ťažko. Avšak lepšie vám to pôjde vtedy, ak si vždy stanovíte niečo za odmenu. Napríklad raz za dva týždne si doprajete stále obľúbenejší „cheat day“, počas ktorého môžete zjesť, čo sa vám zažiada. Alebo si v nedeľu dajte zákusok, ktorý milujete. Možností je veľa a verte, že občasné plánované porušenie pravidiel vám pomôže.

6. Za všetko môže genetika

Omyl! Je len málo prípadov, keď je za nadváhu či obezitu zodpovedná genetika. Väčšinou sa dedia iba zlé stravovacie návyky, takže sa nevyhovárajte.

7. Čím menej vážite, tým lepšie

Aj to je len ďalší mýtus, pretože váha je len číslo. 70-kilová športujúca žena môže vyzerať lepšie ako 60-kilová, ktorá poriadne neje a necvičí. Preto sa váhou neriaďte, radšej sa orientujte podľa výzoru v zrkadle, alebo množstva tuku a svalov v tele, ktoré vám prezradia špeciálne analýzy na meracích prístrojoch.