Na čo všetko sa dá využiť záhradný domček

Na čo všetko sa dá využiť záhradný domček

Záhradné domčeky sú obľúbeným riešením skladovacích, relaxačných ale aj provizórnych obytných potrieb na záhradke rodinného domčeka či v záhradkárskej kolónii, alebo na chate. Viete, aký pre vaše účely vybrať?

Práce i oddych na záhrade často vyžadujú používanie rôznych nástrojov i vybavení, ktoré je vhodné odkladať na jedno určené miesto. Práve k tomuto účelu si majitelia nehnuteľností so záhradou často do jej priestorov inštalujú záhradné domčeky. Tie sa medzi sebou môžu líšiť veľkosťou, tvarom i konštrukciou a vyberajú sa práve podľa účelu.

Aké sú typy záhradných domčekov a ich uplatnenie

Štandardne sa záhradné domčeky členia podľa veľkosti a dispozície, pričom na ne potom spravidla nadväzuje práve zmienený typ konštrukcie a použitých materiálov. Podľa veľkosti a s ohľadom na účel sú rozlišované záhrade domčeky malé, určené iba na skladovanie drobného náradia alebo nástrojov alebo záhradného nábytku, a väčšie, v ktorých je možné prípadne tráviť čas, či už hrou alebo ako provizórnym bývaním. Konštrukcia domčeku môže byť budovaná alebo montovaná, prípadne môže ísť o kompletný prefabrikát s jednoduchou inštaláciou na pripravený spevnený povrch. Budované domčeky sa vyrábajú z tradičných stavebných materiálov, ako sú tehle alebo betónové dielce, montované a prefabrikované sú z plastu, plechu alebo dreva.

Ako vybrať vhodný záhradný domček

Domček vždy vyberajte najmä podľa účelu. Ak potrebujete domček iba na skladovanie, skúste sa poobzerať po menšom plastovom či plechovom riešení, ktoré vám bude vyhovovať veľkostne. Ak zháňate domček na hratie pre deti alebo taký, ktorý umožňuje schovať sa pred dažďom alebo prípadne prespať (v záhradkárskej kolónii, je vhodné si vyberať medzi modelmi, ktoré sú z dreva. Záhradné drevené domčeky mávajú často i špeciálny dizajn či vlastné vybavenie, takže priestor záhrady oživia novým motívom, alebo mu dodajú nevšedný ráz. Pre vytvorenie viacúčelovej stavby (napríklad ak potrebujete skladovať väčšie množstvo vybavenia alebo častejšie stavbu využívať pre rekreačné účely) je lepšie pustiť sa do vybudovania chatky.

Aké sú výhody malých drvených domčekov na záhradu

V prípade, že nepotrebujete záhradný priestor vybaviť kompletným objektom pre dočasné bývanie, predstavujú drevené záhradné domčeky ideálne riešenia. Ich variabilita, čo sa týka veľkosti i prevedenia umožňuje nájsť presne také riešenie, ktoré vám bude vyhovovať. Samotná montáž či inštalácia domčeka na záhrade je veľmi rýchla a jednoduchá a ich životnosť a odolnosť sú v porovnaní s plastovým riešením oveľa vyššie. Spoločne s plechovými domčekmi tak drevené modely prinášajú trvácne a ľahko odstrániteľné vybavenie záhrady za relatívne prijateľnú cenu.