Montované haly v komerčnej výstavbe – betónové alebo oceľové?

Montované haly v komerčnej výstavbe – betónové alebo oceľové?

Do komerčnej výstavby sa neradia iba kancelárske budovy s komerčným priestorom, ale tiež veľkoplošné haly využívané ako predajné plochy, ale tiež napríklad športoviská. Využitie veľkých montovaných hál je veľmi rôznorodé.

Zatiaľ čo bežná obytná výstavba stále uplatňuje skôr tradičnejšie materiály, ako sú tvarovky pre murovanie zvislých konštrukcií či drevostavby, u priemyselných a komerčných objektov sa stále častejšie pristupuje k výstavbe prefabrikovanej a montovanej. Dôvodom je nielen modulárnosť a variabilita, ale najmä rýchlosť výstavby štandardizovaným postupom. Betónové i oceľové konštrukcie veľmi dobrú stabilitu a únosnosť, budovy z nich vytvorené tak môžu disponovať otvoreným priestorom i vysokou výškou.

Haly – aký materiál zvoliť?

Ak sa chystáte budovať stavebný objekt, ktorý má formu haly, teda veľkého otvoreného priestoru bez prekážok vo forme nosných múrov, budete pravdepodobne stáť pred otázkou, akú nosnú konštrukciu zvoliť. Pre tento typ výstavby sa obvykle používajú iba vyššie uvedené dva typy montovaných konštrukcií, a to betónové alebo oceľové. Každý z nich prináša určité výhody i nevýhody, preto je nutné sa vždy rozhodovať na základe toho, aké preferencie pre daný účel máte.

Aké sú výhody montovaných betónových hál

Haly z prefabrikovaných betónových dielcov sú robustnejšie a vyznačujú sa veľmi vysokou pevnosťou a odolnosťou, vrátane odolnosti požiarnej. Nosné konštrukcie majú potrebnú vysokú nosnosť a výsledný nosný skelet je možné riešiť variabilne najmä s ohľadom na členenie. Veľkou výhodou betónových prefabrikátov je ich životnosť, ktorá je však vykúpená vyššími nákladmi na zadováženie.

Prečo zvoliť oceľovú halu?

Aj keď oceľové skelety nedosahujú niektorých kvalít robustných betónových konštrukcií, ponúkajú optimálne riešenie v prípade, že potrebujete rýchlo a efektívne vybudovať stabilnú a dostatočne nosnú stavbu. Náklady na zadováženie montovaných hál z oceľového skeletu sú nižšie a celá rámová konštrukcia je ľahká a dobre sa s ňou manipuluje, vyžaduje však pravidelnú údržbu a jej životnosť a požiarna odolnosť sú nižšie.