Medovníkové vianočné cesto

K príprave medovníkového cesta potrebujete:
350 g medu
100 g masla
100 g cukru
2 vajíčka
postrúhanú kôru z chemicky neošetrovaného citrónu1/2 lyžičky (mletého) "vianočného korenia" - t.j. klinček, škorica, aníz, kardamon, koriander, zázvor, badyán a nové korenie
500 g múky
1 lyžičku sódy bikarbóny

 

Postup:
Med, cukor a maslo pomaly rozpúšťajte na miernom ohni. Po rozpustení cukru prelejte vzniknutú zmes do misky a nechajte vychladnúť. Potom zapracujte vajíčka, citrónovú kôru a "vianočné korenie". Múku zmiešajte so sódou bikarbónou, pridajte do zmesi a spracúvajte, pokiaľ cesto nie je dostatočne vláčne. Hotové cesto zabaľte do mikroténového sáčku alebo fólie a nechajte jeden deň "odpočívať". Na druhý deň povykrajujte z cesta medovníčky rôznych tvarov, uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 C.

 

Zdobenie:
Hotové medovníky môžete zdobiť cukrovou alebo čokoládovou polevou, orieškami, mandľami, cukrovými perličkami, kandizovaným ovocím a pod. Na prípravu polevy sa používa mlieko alebo bielky. Ak chcete mať cukrovú polevu snehobielu, použite mlieko; poleva z bielkov má zasa lepšiu kryciu schopnosť a je tvrdšia. K farbeniu sa hodí okrem rôznych potravinárskych farieb aj čerešňová, ríbezľová, cviklová či iná šťava alebo čučoriedkový sirup, kakao, mletá škorica atď.
Medovníky je nutné skladovať v pevne uzavretej nádobe (pridaním kúskov jablka si zachovajú vláčnosť).