Máte skutočne zdravé nechty? Signály, ktoré by ste nemali ignorovať

Máte skutočne zdravé nechty? Signály, ktoré by ste nemali ignorovať

Zdravie nechtov sa stáva čoraz viac podceňovaným a do popredia sa dostáva predovšetkým krytie vizuálnych nedostatkov. Vzhľad nechtov však dokáže prezradiť omnoho viac o celkovom zdravotnom stave.

Dokonalé krytie

Samozrejmou či dokonca automatickou reakciou na vzniknuté nedokonalosti je použitie kozmetických produktov, ktorých nezastaviteľný vývoj dnes umožňuje vysokoúčinné maskovanie nielen nedostatkov pleti. V prípade nechtov možno jednoznačne považovať za nestarnúci fenomén nekonečné možnosti lakov na nechty, ktoré by však mali pridávať nechtom na hodnote, avšak často slúžia ako riešenie pre nechty s problematickou štruktúrou. Pravidelné používanie odlakovačov s obsahom acetónu vedie ku krehkosti nechtov, čo zahŕňa ich štiepenie, lámanie a odlupovanie.

Zreteľnú pozornosť je nutné venovať aj umelým nechtom, ktoré síce pôsobia dokonalým dojmom, avšak dlhotrvajúce prekrytie prirodzených nechtov znižuje ich odolnosť voči baktériám a môže viesť k vzniku infekcií. Či už ide o akrylové alebo gélové nechty, v oboch prípadoch dochádza k dehydratácii prirodzených nechtov a pri ich odstraňovaní je narúšaná aj pôvodná štruktúra.

Zdroj: pixabay.com

Nielen estetický problém

Zhoršujúci stav nechtov môže taktiež signalizovať iný zdravotný problém. Výrazné hrubnutie nechtov a postupné zastavenie ich rastu môže byť zapríčinené pľúcnym ochorením. Aj nízky obsah železa sa môže prejaviť zmenami nechtov, a to konkrétne ich stenčením natoľko, že dôjde k lyžicovému prehĺbeniu nechtov. Za zmenami sfarbenia nechtov môže stáť hneď viacero príčin, ktoré súvisia s každodennou rutinou a životným štýlom.

Neestetické zožltnutie nechtov je charakteristickou črtou fajčiarov, ale tiež je sprievodným prejavom ľudí denne pracujúcich s chemickými prostriedkami. Okrem žltého sfarbenia môžete na povrchu nechtov spozorovať aj čierne pásiky, s ktorými súvisí závažné ochorenie rakoviny kože. Pri niektorých bakteriálnych infekciách sa prirodzená farba nechtov mení na zeleno-hnedý odtieň.

Vitamíny

Pre udržanie či zlepšenie kondície svojich nechtov je nevyhnutné znížiť používanie acetónových odlakovačov, umelých nechtov, ale taktiež je nutné venovať pozornosť zloženiu prípravkov, ktoré sú prezentované ako posilňovače nechtovej štruktúry. Nie je totiž odporúčané používať na dennej báze doplnkové produkty, ktoré obsahujú formaldehyd.

Základným pravidlom, ktoré predstavuje prvý krok k zdravým nechtom je ich hygiena, ktorú sa neoplatí zanedbávať. Ľahko dostupné produkty, akými sú predovšetkým rôzne oleje, majú hydratačné a blahodarné účinky na vzhľad nechtov. K zdravým nechtom prispieva aj dopĺňanie hladiny zinku, horčíka, železa a vitamínu C.

Zuzana B.