Máte popraskané päty? Toto im pomôže!

Máte popraskané päty? Toto im pomôže!

Nosia nás celý život, a predsa sa o ne nestaráme tak, ako by sme mali. Mnohokrát naše nohy trápia plesňové ochorenia, otlaky či popraskané päty.

Ak sú aj vaše chodidlá popraskané, je to znak dehydratácie pokožky i nahromadenia odumretých kožných buniek a treba s tým čo najskôr niečo urobiť. Čo pomôže?

Klasikou je teplý kúpeľ nôh

Najjednoduchším spôsobom, ako sa popraskaných piet zbaviť, je dopriať im kúpeľ. Do nádoby napustite vlažnú vodu, pridajte epsom soľ a nohám dožičte 10-minútový kúpeľ. Potom vezmite pemzu a celé chodidlo ňou dôkladne prejdite. Následne nohy umyte a doprajte im hrubú vrstvu hydratačného krému. Ideálne je urobiť tak pred spaním a na noc si obuť ponožky. Riešením môžu byť aj špeciálne hydratačné ponožky, ktoré kúpite v drogériách – sú napustené napríklad olejmi, ako je arganový.

Blahodarne účinky majú olejové masáže

Popraskaným pätám a lúpajúcej sa koži dáte zbohom aj tak, že im venujete masáž prírodnými olejmi. Tie majú vynikajúce hydratačné vlastnosti a navyše obsahujú veľa antioxidantov, ktoré pokožku chránia pred poškodením. Ako na to? Vyberte si olej, ktorý je vám po vôli. Výborný je mandľový, ale pokojne môžete použiť aj olivový alebo kokosový. Vybraný olej zahrejte pri miernej teplote, naneste na pokožku chodidiel a preveďte dôkladnú masáž krúživými pohybmi. Ideálne je, ak masáž vykonáte po kúpeli a olej nanesiete ešte na mierne vlhkú pokožku, pretože sa lepšie vstrebe.

Dobré výsledky dosiahnete aj použitím gélu aloe vera

Použitím gélu aloy dosiahnete to, že zmiernite svrbenie, pálenie a pokožka dostane poriadnu dávku hydratácie. Ideálne je použiť alou na prípravu zábalu na nohy – skombinujte 2 polievkové lyžice gélu aloy a obsah 2 kapsúl vitamínu E, naneste na popraskanú pokožku, nechajte vsiaknuť. Ak máte potrebu, nohy potom ešte opláchnite vodou.

Výborný je aj glycerín

Odporúčame vám využiť služby rastlinného glycerínu, ktorý býva vyrobený napríklad z repkového oleja a neobsahuje geneticky modifikované látky. Je stvorený na hydratáciu pokožky. Používa sa na hojenie rán, popálenín, ale aj pri riešení problémov s ekzémom či psoriázou. Je teda aj výborným bojovníkom proti popraskaným pätám. Využiť ho môžete jednoducho tak, že ho natriete na pokožku. Avšak oveľa lepšie výsledky dosiahnete tak, že 1 polievkovú lyžicu zmiešajte s rovnakým množstvom citrónovej šťavy, 3 lyžicami soli a 1 čajovou lyžičkou ružovej vody. Krúživými pohybmi naneste na päty, nechajte 15 minút pôsobiť a zmyte.


-w-