Láska v dobe smartfónov: Každý piaty človek „sextuje“

Láska v dobe smartfónov: Každý piaty človek „sextuje“

Doba smartfónov poriadne zamiešala karty partnerským vzťahom. Zmenil sa spôsob, ako flirtujeme, ako sa zoznamujeme a ako neskôr udržiavame sexuálne napätie v dlhotrvajúcom vzťahu. Ak si myslíte, že ste jediný, kto posiela nahé fotky alebo si hľadáte partnera cez aplikáciu, ste na omyle. Podľa výsledkov nedávneho prieskumu nič z toho už nie je tabu.

  • Zoznamovacie aplikácie sa stávajú štandardom

Zdá sa, že klasickým zamilovaným listom už navždy odzvonilo. Podľa prieskumu, ktorý zadal výrobca telefónov Huawei, si síce už nepíšeme klasickou poštou, no postupujeme i tak dosť konzervatívne – vymeníme si čísla. To je najčastejšie prvým krokom po zoznámení sa vo všetkých krajinách strednej a východnej Európy.

Druhou najčastejšou možnosťou, je pridanie si atraktívneho muža či ženy na sociálnych sieťach. E-maily si pošle už len menej než osmina ľudí a romantické listy vyšli úplne z módy. Iba 3 % Európanov by si vypýtalo poštovú adresu od niekoho, koho práve spoznali.

  • Zoznámiť sa v bare je out

Naopak, v kurze sú zoznamovacie aplikácie. Appky na randenie využíva takmer tretina obyvateľov starého kontinentu. Ak ste spoznali svojho súčasného partnera v bare alebo na párty, ste v roku 2018 skôr raritou. Spolu s ostatnými tak patríte medzi menej než desatinu.

Najkvalitnejší základ pre dlhotrvajúci vzťah však vytvára vaša rodina alebo kamaráti. Najväčšiu šancu na úspechu máte, ak vás s priateľom alebo priateľkou zoznámil niekto z vašich blízkych. Na takomto základe stojí momentálne v Európe jedna tretina vzťahov.

  • Posielame pikantné fotky a „sextujeme“

Zasielanie vlastných dráždivých fotografií potvrdil každý šiesty človek. Majstrami v tejto disciplíne sú Chorváti, ale aj Česi, kde si takto ozvláštňuje súkromný život každý piaty človek. Gréci sú zas dominantnejší v sladkých sexy rečiach cez správy.

Nálepku „najkonzervatívnejšia smartfónová krajina“ by si vyslúžilo Rumunsko a katolícke Poľsko. Takmer 40 % Poliakov nechce mať nič spoločné s flirtovaním či inými pikantnosťami cez telefón a Rumuni posielajú najmenej obnažených fotiek zo všetkých.

Slovo sexting, alebo zasielanie správ s erotickým podtónom, ktoré prekračujú mieru nezáväzného flirtu, sa nie náhodou objavilo v 21. storočí. Najviac v Európe si ho doprajú v Dánsku, kde je bežné až v 34 percentách. Aj neskôr, v dlhodobom vzťahu, si takto oživuje partnerský život každý piaty Dán.

Podľa sociologičky Silvie Porubänovej je otvorený vzťah k erotike typický pre liberálne severské krajiny: “Na rozdiel od temperamentných, ale konvenciami zviazaných južanov, si jednoznačnejšie vyberajú to, po čom túžia. A ich voľba je menej závislá od verejnej mienky či názorov okolia.”
Technológie sa neustále vyvíjajú a výrazne ovplyvňujú naše životy. Zoznamovacie mobilné aplikácie majú čoraz väčší podiel v hľadaní partnerov a dlhodobé vzťahy si vieme okoreniť tiež virtuálne . Môžeme len hádať, či láska ešte stále prechádza žalúdkom alebo už skôr smartfónom.

Prieskum z januára 2018, ktorý spracovala pre Huawei spoločnosť Ipsos, zahŕňa viac než 6-tisíc respondentov z 12 krajín strednej a východnej Európy. Zapojili sa: Dánsko, Rakúsko, Poľsko, Česká republika, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Rumunsko, Bulharsko, Grécko a Turecko.