Ktoré bylinky si vybrať do kúpeľa?

Ktoré bylinky si vybrať do kúpeľa?

Kúpeľ so správnymi ingredienciami prospeje svalom, podporí metabolizmus a upokojuje. Poprípade pomáha hojiť rany a zmierňuje kožné problémy. Ktoré liečivé rastliny sú pre vás tie pravé?

Skôr ako si vyberiete vhodné ingrediencie do kúpeľa, mali by ste vedieť, že kúpeľ by nemal byť príliš dlhý. Úplne dostačujúca doba je 20-30 minút. Ľudia s citlivou pleťou by sa nemali kúpať dlhšie ako 15 minút. Teplota vody by sa mala hýbať okolo 40 stupňov Celzia. Keďže kúpeľ upokojuje, doprajte si ho večer. Bude sa vám lepšie spať. Pri príprave bylinkového kúpeľa si buď pripravte silný zápar z rastlín, alebo liečivé rastliny dajte do plátenného vrecúška a dajte rovno do kúpeľa. Nebojte sa pridať aj ďalšie ingrediencie, ako morskú soľ alebo éterické oleje. Ak chcete dopriať maximum hlavne pokožke, esenciálne oleje môžete aplikovať i priamo na ňu, ale predtým ich rozrieďte napríklad v kokosovom alebo olivovom oleji.

  • Na bolesť kĺbov pomôže púpava, bazalka alebo praslička

Bolesti kĺbov príjemné nie sú. Zmierniť ich môžu liečivé rastlinky, ako napríklad púpava, bazalka alebo praslička.

  • Levanduľa upokojí myseľ i poranenú pokožku

Upokojujúca aróma levandule vplýva blahodarne na nervový systém. Kúpeľ s prídavkom tejto rastlinky si doprajte vtedy, ak ste v strese, pociťujete nervozitu, úzkosti alebo nemôžete spať. Okrem toho pôsobí hojivo aj na pokožku. Ak máte na tele ranky či drobné odreniny, rýchlejšie sa zahoja.

  • Tymian prinesie úľavu unaveným svalom

Hoci sa používa hlavne ako korenina, nebojte sa pridať ho i do kúpeľa. Ocenia ho unavené svaly. Kúpeľ v tejto rastline má aj stimulačné účinky na mozog, teda zlepšuje koncentráciu.

  • Rebríčkom proti hemoroidom

V dnešnej dobe trpí hemoroidmi údajne každý druhý človek a to najmä kvôli nezdravému životnému štýlu. Ak je to i váš problém, doprajte si pravidelne kúpeľ s rebríčkom.

  • Mäta prieporná brzdí chuť do jedla

Ak sa snažíte schudnúť, mäta je ideálnou pomocníčkou. Ak máte tendenciu prejedať sa hlavne v strese, mäta upokojí vaše nervy. Zároveň má schopnosť tlmiť chuť do jedla. Do kúpeľa ju pridajte i vtedy, ak bojujete s nachladnutím.

  • Harmanček, borovica a ruža pomôžu pri úzkosti

V prípade, že často trpíte úzkosťami, do kúpeľa pravidelne použite esenciálne oleje z harmančeku, borovice alebo ruže.

  • Majoránka navodí spánok

Majoránka je v slovenskej kuchyni bežnou koreninou, ktorá sa pridáva do mnohých pokrmov. V spojení s horúcim kúpeľom upokojí a navodí pokojný spánok.

  • Rozmarínom proti smútku

Trápi vás nevysvetliteľný smútok a melanchólia? Vyskúšajte rozmarín, ktorý vás povzbudí a navyše prospeje aj pokožke.

-w-