Krása z citróna

Krása z citróna

Každé ovocie v sebe ukrýva nejaké čaro, ktoré môže pomôcť. Príroda je predsa príroda. Tento žltý zázrak sa dá využiť všestranne - na pleť, vlasy aj nechty. Ak neviete ako na to, my vám poradíme.


Na mastné vlasy

Ak patríte k tým nešťastníčkam, ktoré siahajú po šampóne takmer denne, máme pre vás tip. Citrón zbaví vašich vlasov mastenia sa. Po umytí šťavu z citróna naneste dôkladne hrebeňom po celej dĺžke vlasov a nechajte pôsobiť 20 minút. Opláchnite vlažnou vodou. Vlasy budú na čas zbavené mastnoty a navyše citrón im dodá sviežosť a lesk.

Pomôže pleti
V prípade, že sa vám minula práve pleťová voda, citrónová voda je ideálnou náhradou. Stačí, ak šťavu z celého citróna zmiešate s 2 decilitrami vody a hotovo. Klasicky môžete pleť vyčistiť. Má jemne vysušujúci a protizápalový účinok, takže pomôže aj v boji s akné. Môžete si akné potierať aj priamo citrónom, rýchlejšie sa ho zbavíte.

Na pevné nechty
Zimou sa naše nechty niekedy poriadne oslabia, aj vtedy môžete siahnuť po tejto žltej loptičke. Šťavu zmiešajte s olivovým olejom a nechty ponorte na 10 minút do tejto kúry. Citrón použite aj vtedy, ak sú vaše nechty zažltnuté od cigariet, vtedy vám ich krásne vybieli.

Vybieli nielen zuby
Nie každému nadelila príroda do vienka hollywoodsky chrup. Biele zuby docielite aj tak, že šťavu z citróna zmiešate s jedľou soľou a touto „pastou“ si môžete zuby vyčistiť. Zuby si čistite krátko a nie často, keďže zubná sklovina je dosť citlivá. Potom zúbky vyčistite klasickou pastou a môžete rozdávať úsmevy. Bude sa vám hodiť aj vtedy, keď to preženiete s opálením či samoopaľovacím krémom. Tmavé miesta si ním môžete potierať, najmä stmavnuté kolená či lakte.

Čistí aj zvnútra
Hneď ráno, vypite pohár citrónovej vody nalačno. Tá stimuluje tráviaci systém, a tak vaše telo lepšie absorbuje všetky živiny. Navyše očistí chuťové bunky, preplachuje obličky a zbavuje pečeň odpadov a toxínov, čo má vplyv nielen na pleť, ale aj na celé telo.

S citrónom narábajte predsa len opatrne, aj keď sa jedná o prírodný produkt. Je dosť agresívny, takže jeho denné používanie by mohlo v niektorých prípadoch skôr uškodiť.

Autor: Janka Radimáková