Klub slovenských turistov Veľké Uherce slávi 40.výročie

Klub slovenských turistov Veľké Uherce slávi 40.výročie

Obec Veľké Uherce sa nachádza na severozápadnom úpätí pohoria Tribeč. Práve táto poloha podnecovala obyvateľov na rozvoj turistickej činnosti. Členovia Klubu Slovenských turistov Veľké Uherce poznávajú a obdivujú krásy prírody už 40 rokov.

Organizovaná turistika sa v obci začala rozvíjať po skončení druhej svetovej vojny. Vtedy okolitú prírodu najčastejšie navštevovala miestna skupina skautov. Po ich zániku turistiku v obci praktizovala skupina nadšencov. „Začiatkom 70-tych rokov mala aktivita turistov stúpajúci trend a začalo sa pomýšľať o založení turistickej organizácie. V januári 1974 sa 8 turistov združilo a pričlenilo k miestnej TJ. Začala sa pravidelná činnosť s vlastnými turistickými podujatiami a samozrejmosťou bola aj účasť na okresných a celoslovenských turistických akciách,“ informoval Anton Krištien, zakladateľ turistického oddielu.

Na čele turistického oddielu stojí v intervale dvoch rokov volený výbor, ktorý tvorí 5 členov. Spolu s aktívnymi turistami pred koncom roka pripravujú plán činnosti na nasledujúci rok. „Celá 40-ročná história veľkouhereckej turistiky bola a je v réžii Antona Krištiena a Jozefa Tomu. Svojou zanietenosťou a láskou k prírode dokázali osloviť už niekoľko generácií nielen ako dlhoroční členovia výboru, ale aj ako aktívni turisti. Výkonný výbor KST v Bratislave im za nezištnú prácu v turistike udelil pri príležitosti 40. jubilea čestné uznanie,“ uviedol Milan Toma, starosta obce Veľké Uherce.

V súčasnosti má organizácia 125 členov a spoločne obdivujú krásy nielen Slovenska ale i zahraničia. „Členom oddielu som od roku 2003. Naposledy som s ním bol vo Švajčiarskych Alpách. Absolvovali sme výstupy na ľadovce. Zdolali sme dve štyritisícovky. Veľmi sa mi tam páčilo prostredie a ich starostlivosť o prírodu. Všetko je čisté, vykosené, automobily nepúšťajú do obce. Videli sme množstvo kvetenstva a svište behali päť metrov od nás. Odniesol som si odtiaľ veľmi pekné dojmy. Bol to užitočne strávený čas,“ dodal Milan Toma.
Turistický oddiel okrem športovej činnosti obohacuje obec aj kultúrnou a verejnoprospešnou činnosťou. Organizujú spoločenské stretnutia a veľmi obľúbené je i premietanie dokumentov s horskou tematikou - Hory objektívom.

Autor: TAMO
Foto: TAMO