Keď už detstvo nebolí...ako si vyliečiť rany na duši?

Keď už detstvo nebolí...ako si vyliečiť rany na duši?

Prekonajte strach z odsúdenia a trestu, ktorý do vás vštepili emocionálne nezrelí rodičia a začnite konečne žiť svoj život po svojom.
Presne o tom je novinka Keď už detstvo nebolí od klinickej psychologičky Lindsay C.Gibson. Ide o voľné pokračovanie knihy Keď detstvo bolí.
Oslobodením sa od emocionálnej nezrelosti svojich rodičov môžete obnoviť svoje pravé ja, kontrolovať, ako na nich reagujete, a vyhnúť sa ďalšiemu sklamaniu. Nakoniec sa naučíte, ako vytvoriť pozitívne, nové vzťahy, aby ste si mohli vybudovať lepší život.

V tejto novej knihe ideme ešte ďalej. Autorka Lindsay Gibsonová prináša praktické zručnosti, ktoré vám pomôžu rozpoznať príznaky emocionálne nezrelých rodičov a iných osôb, chrániť sa pred emocionálnym ovládnutím, znovu sa spojiť s vlastnými emóciami a potrebami a získať emocionálnu autonómiu vo všetkých vašich vzťahoch.

„Škodlivé nie je len skutočné zneužívanie. Celý výchovný prístup týchto rodičov je emocionálne nezdravý, vytvára medzi rodičom a dieťaťom atmosféru úzkostnosti a nedôveryhodnosti,“ píše autorka v knihe.
K deťom sa správajú povrchne s použitím nátlaku a odsudzovania, čím podkopávajú ich schopnosť dôverovať vlastným myšlienkam a pocitom. Tým obmedzujú rozvoj intuície, sebavýchovy, vedomia vlastnej účinnosti a samostatnosti svojich detí.

Ako dieťa emocionálne nezrelého (EN) rodiča ste sa možno naučili uzatvárať sa do seba, aby ste mu neurobili čiaru cez rozpočet. Dôvodom je, že vaša spontánnosť by mohla precitliveného EN rodiča ľahko uraziť.

Oveľa viac sa dozviete v novinke Keď už detstvo nebolí. O tom, ako rozpoznať, že váš rodič je emocionálne nezrelý, ako ho pochopiť a nastaviť hranice. Autorka radí, ako sa brániť emocionálnemu ovládaniu, a to nielen rodičov, ale celkovo emocionálne nezrelých osôb, s ktorými môžete prísť do kontaktu.
Ponúka zručnosti na zvládanie interakcií a vyhýbanie sa nátlaku.

 

 

Lindsay C. Gibson je klinická psychologička v súkromnej praxi, ktorá sa špecializuje na individuálnu psychoterapiu dospelých detí emocionálne nezrelých rodičov. Je autorkou knihy Who You Were Meant to Be a mesačne píše stĺpček o vnútornej vyrovnanosti pre časopis Tidewater Women. V minulosti pôsobila ako pomocná asistentka postgraduálnej psychológie na College of William and Mary, ako aj na Old Dominion University. Gibson žije a pracuje vo Virgínii.