KEĎ PRÍDE ZIMA A MRÁZ

KEĎ PRÍDE ZIMA A MRÁZ

Ako každé ročné obdobie, tak i zima má svoje čaro. Kým však príroda sa oddáva zimnému spánku, pre nás je to obdobie nielen lyžovačiek a vychádzok do zimnej prírody, ale prináša so sebou aj širokú paletu spoločenských podujatí. A aby ste však pri týchto zimných radovánkach nezabudli na nič, čo by mohlo prospieť vášmu vzhľadu, či zdraviu, prinášame zopár dobre mienených rád.

Aby pleti mráz neuškodil

Zatiaľ čo v lete je to iba slnko, pred ktorým si musíme pokožku tváre i celého tela chrániť, v zime je to aj studený vzduch vonku a horúci vzduch v prekúrených miestnostiach, ktorý našej pleti škodí. Je teda zrejmé, že ani teplo, ani zima kráse pokožky neprospievajú a výsledok ich pôsobenia je v podstate rovnaký: Pokožka býva suchá, napnutá a pôsobí unaveným dojmom, pretože stráca svoju vlhkosť. V mrazivom počasí totiž činnosť mazových žliaz zaostáva, čím pokožka stráca svoj prirodzený ochranný film. Preto je dôležité, aby sme jej práve v tomto období dopriali to, čo potrebuje, čiže – veľa vlhkosti a ešte viac tuku.
Aby sme vyhoveli tejto požiadavke, skúsme si pomôcť tato: v priebehu dňa, keď je pokožka vystavená nepriaznivým poveternostným vplyvom, budeme používať mastný nočný krém a večer, skôr, než sa odoberieme spať, ošetríme pleť hydratačným krémom, ktorý sme v letnom období používali na deň. Najmä v prípade veľmi suchej pleti sa vyplatí nosiť si krém so sebou v kabelke, aby sme sa mohli znovu nakrémovať, kedykoľvek to bude potrebné.

Zimné lúče slnka

Ten, kto chodieva v zime na hory, iste vie, že slnečné lúče aj v zime môžu byť veľmi nebezpečné. Nebezpečné preto, lebo vzduch je chladný, a tak často ani necítime, že pokožka sa nám opaľuje, ba niekedy priam páli. Navyše – sneh a hmla účinky slnečného žiarenia ešte znásobujú. Preto v záujme zdravej a peknej pleti nedajme sa klamať chladným a mrazivým počasím, ale vždy skôr než sa vydáme s lyžami na svahy, ošetríme si pleť kvalitným opaľovacím prípravkom, podľa možnosti s čo najvyšším ochranným faktorom. Krémovanie si však nenechajme na poslednú chvíľu, lebo ľahko sa môže stať, že nakoniec na to buď zabudneme, alebo – ak máme citlivú pokožku – spálime sa skôr, než sa (podľa našej domnienky) začneme opaľovať.
Najvhodnejšie preto bude, ak opaľovací prípravok nanesieme na tvár už pol hodiny predtým, ako sa vystavíme slnečným lúčom. Pri krémovaní je dôležité dbať najmä o to, aby sme si dôkladne natreli nos a líca, pretože práve tieto partie sa najskôr môžu spáliť.
Ani k očiam by sme sa nemali správať macošsky, a preto by sme si ich pri zimných športoch mali chrániť pred slnkom a ľadovým vetrom lyžiarskymi okuliarmi.

Väčšia pozornosť rukám

Hoci si ruky v zime skrývame väčšinou do rukavíc, predsa len by nám nemalo byť ľahostajné, akým dojmom budeme pôsobiť, keď prídeme do spoločnosti – napríklad v šatách, ktoré odhaľujú nielen naše ruky, ale i ramená. Tu si zvyčajne uvedomíme, že i taká zdanlivá maličkosť ako sú ruky, môže pokaziť celkový dojem, nech už bol vyvolaný akýmkoľvek zaujímavým make-upom alebo nákladnými šatami. Ruky sú jednoducho našou vizitkou, či už sa nám to páči, alebo nie. Práve preto, ale nielen kvôli tomu, si zaslúžia, aby sme im venovali trochu viac zo svojej pozornosti. Najmä teraz, v zime, keď je menej práce v záhradkách a častejšie sa chodí do spoločnosti, máme na to jedinečnú príležitosť.

Pre krajšie lakte

Ak máme pokožku na lakťoch zrohovatenú, masírujeme ju tvrdšou špongiou, alebo nie príliš tvrdou kefou. Postup je taký, že postihnuté miesta najprv masírujeme krúživými pohybmi a po skončení masáže ošetríme mastným krémom. Ak sme však už pokožku na lakťoch veľmi zanedbali, pripravíme si viackrát do týždňa olejový kúpeľ, do ktorého si namočíme lakte asi na 10 minút. Dobre nám poslúži zohriaty pleťový, slnečnicový, či olivový olej.

Proti suchým rukám

Aby pokožka rúk bola pekná a jemná, musíme si ju pravidelne ošetrovať. Ak chceme urobiť pre svoje ruky aj niečo viac, ako je umytie a nakrémovanie, doprajme im olejový kúpeľ, ktorý dodá pokožke rúk dostatočné množstvo tuku. Pri kúpeli postupujeme tak, že v priebehu 5 – 10 minút ponárame ruky do nádobky s teplým pleťovým olejom. Podobný účinok dosiahneme, ak namiesto pleťového oleja použijeme varené ľanové semienka. Zničeným a vysušeným rukám však dobre prospeje i maska, ktorú si pripravíme z glycerínového krému, do ktorého sme pridali trochu kamilkového odvaru a pár kvapiek citrónovej šťavy. Masu dôkladne premiešame a v hrubej vrstve nanesieme na dobre umyté ruky. Dobrý účinok dosiahneme, ak masku necháme pôsobiť cez noc a na ruky si natiahneme plátenné rukavice. Vysušeným a popraskaným rukám bude osožiť aj to, ak ich obložíme tenkými plátkami uhorky, alebo do nich votrieme šťavu z citróna, či vodu z varených zemiakov.
Nakoniec, neslobodno zabúdať na to, že ak chceme, aby pokožka našich rúk bola naozaj pekná a jemná, je nutné po každom umytí rúk votrieť do nich trochu krému, nezdržiavať sa vonku, keď sú ruky mokré alebo vlhké a čo je dôležité – zásadne nechodiť v mrazivom počasí bez rukavíc!

Dôležitá je aj výživa

Aby sme zimu prečkali v zdraví a pohode, nemali by sme zabúdať ani na správnu výživu, čo znamená jesť najmä veľa čerstvej zeleniny, ovocia a najmä ovocie bohaté na vitamín C. Ak zeleninu upravujeme varením alebo dusením, nemali by sme čas potrebný na uvarenie zbytočne predlžovať, aby sme sa neochudobnili o všetky vitamíny, ktoré sa dlhým varením a dusením strácajú.