Kŕčové žily sú zdravotným aj estetickým problémom

Kŕčové žily sú zdravotným aj estetickým problémom

 Môžeme ich nájsť na rozličných miestach nášho tela. Skutočnosť, že existujú a sú našou súčasťou, nie je vôbec potešujúca. Štatistiky udávajú alarmujúce čísla. Ochorením žíl trpí viac ako 50 percent žien a 40 percent mužov.
 
Je ťažké zistiť presnú príčinu vzniku kŕčových žíl. Najčastejšie predstavujú kombináciu dvoch alebo viacerých faktorov, ktorými sú genetika, hormonálne zmeny (tehotenstvo, klimaktérium), pribúdajúci vek, obezita, nedostatok pohybu a zlá životospráva. Najrozšírenejšie sú kŕčové žily na nohách, pretože práve nohy musia znášať najväčšiu záťaž.
 
Kŕčové žily začíname brať vážne až vtedy, keď pociťujeme bolesť, svrbenie, pálenie, podráždenie alebo vznikne opuch. Ak počiatočné varovné signály neberieme vážne, môžu prerásť do vážnejších problémov. Nepríjemné sú kožné vredy, nadmerná strata krvi pri zraneniach a azda najhoršia je žilová trombóza.
 
Liečba kŕčových žíl by mala byť sústredená na zmiernenie príznakov. Zároveň by mala zabrániť zhoršeniu stavu a vylepšiť celkový vzhľad.

Čo môžete urobiť pre zlepšenie stavu vašich kŕčových žíl?

  •     Jedným z najdôležitejších predpokladov sú zmeny v oblasti životného štýlu. Ak nedisponujete ideálnou alebo normálnou hmotnosťou, je čas situáciu zmeniť, aby vaše nohy nemuseli znášať obrovský tlak váhy vášho tela.
  •     Do jedálneho lístka zaraďte rozpustnú i nerozpustnú vlákninu, ktorú nájdete v ovocí, zelenine a celozrnných produktoch. Skutočnosť, že často trpíte zápchou, kŕčové žily zhoršuje. Antioxidanty v ovocí a zelenine pomáhajú kŕčové žily liečiť.
  •     Vyhnite sa konzervovaným jedlám a potravinám s vysokým obsahom soli.
  •     Dôležitá je pravidelná športová aktivita. Venujte sa chôdzi, behu alebo kardio tréningu, ktorý zlepší celkovú cirkuláciu krvi.
  •     Nezabúdajte, že zhoršenie kŕčových žíl spôsobuje dlhé sedenie a státie. Snažte sa po 20-tich minútach sedenia alebo státia zmeniť polohu, aby sa krv rozprúdila.
  •     V lekárni si zakúpte tzv. kompresné pančuchy, vyhnite sa príliš tesnému oblečeniu, spodnej bielizni a vysokým opätkom.
  •     Medzi domáce prostriedky liečby kŕčových žíl patrí masť z kostihoja lekárskeho alebo olej z vitamínu E, ktoré nanesieme na postihnuté miesto a necháme niekoľko minút pôsobiť a zmyjeme.
  •     Denne konzumujte mrkvovo-špenátovú šťavu, ktorá zdraviu žíl prospieva.
  •     Spite s vyloženými nohami a doprajte si striedavú sprchu.

(-de-)