Halitóza. Ako sa zbaviť zápachu z úst?

Zápach z úst najčastejšie pochádza z ústnej dutiny, konkrétne zo zadnej časti jazyka, hrdla, mandlí, zubov či ďasien. Ide o nepríjemnú situáciu, ktorá znižuje sebavedomie a má negatívny vplyv na sociálne vzťahy.

Halitóza je spôsobená baktériami uvoľňujúcimi síru, dôsledkom čoho je nepríjemný zápach. Príčinou zápachu tiež môžu byť ochorenia ďasien, nečistenie zubov a ústnej dutiny a tiež niektoré potraviny, ako je napríklad cibuľa či cesnak.

Chcete sa zbaviť halitózy? Niekedy stačí zmeniť zaužívanú rutinu

Zápach z úst je nepríjemnou záležitosťou. Avšak niekedy stačí zlepšiť ústnu hygienu alebo eliminovať niektoré potraviny v jedálničku, a je po probléme. Čo je dôležité?

Vyhnite sa ťažko stráviteľným pokrmom

Zápach z úst spôsobuje aj dlhé trávenie potravín. To znamená, že napríklad jedlá z rýchleho občerstvenia, vyprážané či príliš tučné pokrmy sa trávia dlho a tým pádom sú často zodpovedné aj za zápach z úst.
 
Zdroj foto: freepik.com

Eliminujte množstvo cukru v jedálničku

Halitóza je často spôsobená zubným kazom a ochorením ďasien. Jednou z hlavných príčin vzniku zubného kazu je nadmerný príjem cukru. Do tejto kategórie patria aj sladené nápoje. Preto je dôležité umyť si zuby po konzumácii sladkého, vrátane ovocia, alebo si aspoň ústa vypláchnuť vodou.

Nadmerná konzumácia cukru a obilnín tiež môže viesť k premnoženiu kvasiniek v tele, čo spoznáte podľa bieleho povlaku na jazyku. Aj kandidóza je spojená s nepríjemným dychom.

Buďte detailisti pri čistení zubov

Ak vás trápi zápach z úst, dbajte na správnu techniku čistenia zubov. Zuby, vrátane jazyka, čistite minimálne dva razy denne. Nezabudnite na používanie medzizubných kefiek a zubnej nite.
 
Zdroj foto: freepik.com

Pite dostatok vody

Nedostatok vody spôsobuje suchosť v ústnej dutine, čo môže byť príčinou zapáchajúceho dychu.

Vyskúšajte škoricu, klinčeky  alebo fenikel

Ak neholdujete žuvačkám a komerčným ústnym sprejom, vyskúšajte žuť kúsok škorice, feniklové semiačka alebo klinčeky. Disponujú antibakteriálnymi účinkami a príjemne osviežujú dych.

Pomôžu aj lístky mäty, petržlenová vňať či kúsok citróna

Ak máte na okennom parapete mätu, žuvanie lístkov vám tiež pomôže zmierniť halitózu. Podobne funguje aj citrón či petržlenová vňať. Mätový esenciálny olej je výbornou alternatívou ústnych vôd so schopnosťou zmierňovať zápach z úst.

Pravidelne absolvujte dentálnu hygienu

Preventívna prehliadka u stomatológa by mala byť samozrejmosťou. Avšak nielen v prípade halitózy je dôležité dopriať ústnej dutine aj dentálnu hygienu.

Skúste zelerovú alebo uhorkovú šťavu

Podľa odborníkov dokáže zmierniť zápach z úst aj pravidelné pitie zelerovej alebo uhorkovej šťavy. Ak do nej pridáte petržlen, mätu, zelenú listovú zeleninu, ešte lepšie. Prírodným prostriedkom na riešenie halitózy môže byť aj kombinácia jablka, petržlenu, špenátu a mäty.

Nepodceňujte riešenie tráviacich ťažkostí

Ak máte problém s pálením záhy alebo kandidózou, snažte sa tieto ťažkosti vyriešiť, pretože môžu byť príčinou halitózy.

Mirka