Dubová kôra – s čím všetkým vám pomôže okrem hemoroidov?

Dubová kôra – s čím všetkým vám pomôže okrem hemoroidov?

Kúpite ju v lekárni alebo v obchodoch s bylinkami v podobe čaju alebo tinktúry, takisto je súčasťou mnohých krémov a gélov určených na pokožku. Vyhľadávaná je hlavne kvôli tomu, že prináša úľavu pri hemoroidoch. Avšak benefitov dubovej kôry je oveľa viac. Ktoré sú to?

Dubová kôra disponuje adstringentnými vlastnosťami. To znamená, že pomáha pri hojení rán, popáleninách, podliatinách, preležaninách ale jej účinky sú na nezaplatenie aj pri kŕčových žilách či hemoroidoch. Protizápalové a antiseptické vlastnosti ju predurčujú i k tomu, aby sa používala pri kožných problémoch, ako napríklad akné.
Ak sa pije čaj z dubovej kôry, pomáha pri infekciách močových ciest, teda má diuretické vlastnosti, a tiež pri gynekologických ťažkostiach. Účinky dubovej kôry oceníte aj pri bodnutí hmyzom. Blahodarne pôsobí aj na dýchací systém, pretože napomáha vykašliavaniu nahromadeného hlienu. Za vyskúšanie stojí aj pri zápaloch ďasien, bolestiach zubov či herpesoch. Kúpele sa využívajú aj pri nadmernom potení nôh a zápachu pokožky. Naše babičky a prababičky čaj z dubovej kôry pili aj pri hnačkách kvôli jej dezinfekčným účinkom a na podporu chuti do jedla.

3 tipy, ako využiť dubovú kôru

Kúpeľ v dubovej kôre

Pokiaľ ste fanúšikmi bylinkových kúpeľov a potrebujete pomoc napríklad pri kožných problémoch, kúpeľ v dubovej kôre je správnou voľbou. Ako ho pripraviť? Dve hrste kôry varte v litri vody varte 10 minút a potom nechajte ešte lúhovať. Precedený odvar použite do kúpeľa. Pozor, ak máte suchú pokožku, myslite na to, že dubová kôra ju ešte viac vysuší.

Obklady z dubovej kôry

Obklady sa na rany či popáleniny prikladajú vždy čerstvo pripravené tak, že sa jedna polievková lyžica kôry varí s litrom vody a potom sa ešte 15 minút lúhuje. Následne sa do odvaru namočí gáza či bavlnená handrička a priloží sa na postihnuté miesto.

Čaj z dubovej kôry

Pri ťažkostiach s tráviacim či dýchacím traktom oceníte dubovú kôru vo forme čaju. Na prípravu jednej šálky budete potrebovať jednu čajovú lyžičku, ktorá sa zaleje vriacou vodou a nechá sa lúhovať 5 – 10 minút.

Aké sú vedľajšie účinky?

Pri aplikovaní zvonku sa neodporúča dubovú kôru používať dlhšie ako 2 – 3 týždne. Čo sa týka pitia čaju, je určený skôr na príležitostné pitie a dĺžka by nemala presiahnuť 3 – 4 dni, inak spôsobuje tráviace problémy a hrozí aj poškodenie niektorých vnútorných orgánov. Takisto treba vedieť, že dubová kôra patrí medzi alergény, čiže môže vyvolať alergickú reakciu. Dubová kôra tiež nie je vhodná pre tých, ktorí trpia srdcovými ochoreniami, majú vysoký krvný tlak, vysoké horúčky, ochorenia pečene atď. Samozrejme, je nevhodná aj pre tehotné a dojčiace ženy.

Mirka