Deväť stratégií, ako dať prejedaniu navždy zbohom

Deväť stratégií, ako dať prejedaniu navždy zbohom

Stáva sa vám, že pravidelne „zošrotujete“ všetko, čo vidíte? Trápia vás výčitky svedomia, že sa takmer dennodenne prejedáte a číslo na váhe stúpa neustále nahor? Tak to stopnite! Pomôcť vám môžu aj nasledovné tipy.

1. V jedálničku preferujte skutočné potraviny

Čo si predstaviť pod pojmom skutočné jedlo? Jedná sa o plnohodnotné potraviny, ktoré nie sú priemyselne spracované, a ktoré si môžete doma pripraviť šetrným spôsobom. Teda patria sem potraviny bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky, antioxidanty, vlákninu a ďalšie biologicky aktívne látky. Jedná sa, napríklad o zeleninu, ovocie, celé zrná, strukoviny, semená, kvalitné druhy mäsa a mliečnych výrobkov a podobne. Naopak, vyhnite sa priemyselne spracovaným potravinám, kde patria údeniny, konzervy, sladkosti, sušienky atď.

2. Neignorujte raňajky

Hoci niektoré výživové smery nepovažujú raňajky za dôležité, neverte tomu. Je dokázané, že ak si dáte zdravé a vyvážené raňajky, naštartujete správne metabolizmus, vyhnete sa prejedaniu, lepšie sa sústredíte, a dokonca budete počas dňa preferovať zdravšie potraviny.

3. Myslite na „pravidlo 20-tich minút“

Viete o tom, že mozog dostane signál o tom, že žalúdok je sýty až po 20-tich minútach? Preto je dôležité jesť pomaly, resp. naučiť sa jedlo vychutnávať. Aj to je spôsob, ako zabrániť prejedaniu sa.

4. Dostatočne spite

Dospelý človek potrebuje 7 – 8 hodín spánku každý deň. Ak spíte menej, môže sa to prejaviť nedostatkom energie, ktorú budete dopĺňať nezdravým jedlom, ako napríklad sladkosťami.

5. Nestresujte sa!

Alebo urobte všetko preto, aby ste stres lepšie zvládali. Je totiž faktom, že dlhodobo zvýšené hladiny stresových hormónov vedú, okrem iného, aj k prejedaniu. Nehovoriac o tom, že stresový hormón kortizol spôsobuje zvýšenú tendenciu nášho tela ukladať tuk v oblasti bruška, ktorý patrí k najnebezpečnejším. Pomôcť vám môže šport, meditácia či venovanie sa svojim koníčkom.

6. Hýbte sa!

Nemusíte sa venovať niekoľkým aktivitám, stačí, ak si denne doprajete 30 minút svižnej chôdze. To vám pomôže schudnúť, poprípade si hmotnosť udržať a lepšie kontrolovať chuť do jedla.

7. Jedzte dostatok vlákniny

Vláknina má úžasnú schopnosť naplniť náš žalúdok, teda nás udrží dlho sýtych. Samozrejme, podieľa sa aj na správnom vylučovaní, resp. je prevenciou zápchy. Dospelý človek by mal denne skonzumovať 25 – 30 g vlákniny. Tá sa nachádza v ovocí, zelenine, strukovinách, orieškoch či semienkach.

8. Nepodceňujte pitný režim

Niekedy býva smäd prezlečený za hlad a my sa najeme namiesto  toho, aby sme si dopriali pohár vody. Preto sa usilujte denne vypiť 3 – 4 dcl vody na každých aj začatých 10 kg váhy. Vyhnete sa zbytočnému príjmu kalórií.

9. Jedzte v pravidelných intervaloch

Ak si každých 2,5 – 3 hodiny doprajete primeranú dávku zdravého a vyváženého jedla, je vylúčené, aby ste pocítili vlčí hlad.


-w-