Detoxikujeme pohybom. Ako vplýva pohyb na proces detoxikácie v tele?

Detoxikujeme pohybom. Ako vplýva pohyb na proces detoxikácie v tele?

Ťažké kovy, nikotín, konzervačné látky, umelé farbivá, dochucovadlá, liečivá... Tieto látky oslabujú imunitu a vedú k chorobám. Detoxikácia je spôsob, ako sa ich zbaviť. Skvelé je, že aj pohyb detoxikuje!

Pravidelný pohyb a športová aktivita majú mnoho pozitív – pomáhajú pri udržaní zdravia a vitality, podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému, bojujú proti stresu, sú prevenciou osteoporózy, nadváhy, obezity a napomáhajú činnosti lymfatického systému.

Šport a lymfatický systém

Jednou z úloh lymfatického systému je odstraňovať škodliviny, tuky a ďalšie nežiaduce látky, ktoré vznikli v dôsledku metabolických procesov. Zároveň zbavuje telo toxínov z vonkajšieho prostredia. Pre človeka je mimoriadne dôležité, aby fungoval správne. Pomoc lymfatickému systému zabezpečíte tak, že sa budete pravidelne hýbať.

Ktorý šport je najvhodnejší? Pravdou je, že lymfatický systém ocení každú pravidelnú pohybovú aktivitu. Ak sa rozhodnete pre ľubovoľné kardio cvičenie, posilňovanie s vlastnou hmotnosťou alebo ľahkými váhami, lymfatický systém sa vám poďakuje. Obzvlášť vhodné sú cvičenia, kde sa venuje zvýšená pozornosť dýchaniu – zásobuje telo kyslíkom a podporuje pohyb lymfy. Do tejto kategórie patria, napríklad joga, pilates...

Očistite svoje telo týmito druhmi pohybu!

Pohyb prospieva nielen lymfatickému systému, ale aj zlepšuje zásobovanie krvi kyslíkom. To znamená, že lepšie pracujú pečeň a obličky, ktoré telo zbavujú mnohých toxínov. Za vhodné detoxikačné cvičenia sú považované:

Joga podporuje funkcie lymfatického systému a látkovej výmeny. Okrem toho pomáha lepšie zvládať stres, odstraňuje bolesť, zlepšuje flexibilitu, je prevenciou civilizačných ochorení.
Pilates, pôvodne rehabilitačné cvičenie, má zásluhu na vylepšení funkcie lymfatického systému a znížení toxínov v organizme. Okrem toho vylepšuje držanie tela, svalový tonus, odstraňuje svalovú dysbalanciu, znižuje bolesť a kladne vplýva na psychickú stránku človeka.
Skáčte! Na urýchlení cirkulácie lymfatickej tekutiny majú aj aktivity, pri ktorých skáčete – skákanie cez švihadlo, skoky na trampolíne alebo aj jumping. Tieto aktivity sú obzvlášť vhodné, ak trpíte celulitídou.
Jogging a beh sú skvelými prostriedkami detoxikácie. Okrem toho, že sa zbavíte toxínov, spálite kalórie a „vyčistíte“ si hlavu.

Nezabúdajte, že...

Počas športu sa potíme, preto je dôležité pred, počas i po cvičení doplniť organizmu tekutiny. Detoxikačnú schopnosť pohybu môžete podporiť aj niektorými čajmi pripravenými z koreňa púpavy, lopúcha, či žihľavy.

Zdroj: http://zdravie.cvicte.sk/cvicte-sk/detoxikujeme-pohybom-ako-vplyva-pohyb-na-proces