Desať rád ako zdravo a rýchlo variť!

Desať rád ako zdravo a rýchlo variť!

 

Doba je rýchla a gazdinky neustále hľadajú spôsob ako rýchlo, no plnohodnotne uvariť chutný obed, či večeru pre svoj rodinný regiment. Ponúkame vám pár dobrých rád, ako na to.
 
1. Dôležité je, aby v našom menu bol čo najvyšší podiel potravín v surovom stave. Nemusíme variť všetko. Niektoré druhy zeleniny môžeme do jedla pridať až po uvarení tak, že ich nastrúhame alebo rozmixujeme. Olej, cesnak alebo jogurt pridávame tiež až po tepelnej úprave a miernom vychladnutí základnej masy.
 
2. Varme, čo najkratšie. Strukoviny a obilniny je dobré najskôr namočiť. Vodu nikdy nevylievajte! Môžete ju ďalej využiť pri príprave polievky, alebo omáčky.
 
3. Čo najmenej používajte tepelne upravené tuky. Prednosť dajte rastlinným olejom, najlepšie za studena lisovaným (olivový, slnečnicový, ľanový...)
 
4. Soľte čo najmenej. Zeleninu netreba soliť vôbec. Ak nemôžete odolať jej dochuteniu, ponechajte ho na záver, až po dovarení a uprednostnite morskú soľ.
 
5. Rafinovanýcukor vynechajte! Slaďte prírodnými sladidlami, ktoré nájdete v mede, sušenom ovocí, melase. Použiť môžete aj hnedý cukor.
 
6. Preč s potravinami, ktoré obsahujú veľké množstvo konzervačných prísad, syntetických aróm a farbív. K zdraviu nám nepomôžu a príroda je bohatá nielen na chute, ale aj na vône. Tak prečo ich umelo nahrádzať?
 
7. Nevymýšľajte komplikované recepty. Aj pri jedle platí: „V jednoduchosti je sila!“ Dôležitá je pestrosť každodennej stravy, ktorá sa s jednoduchosťou nevylučuje.
 
8. Vyzdvihnite prirodzenú chuť potravín ich vhodnou kombináciou. Na dochutenie používajte miernejšie druhy korenín, aby chuť jedla podčiarkli, nie ju prebili! Vhodnými sú aj vňate rastlín ako petržlen, či zeler.
 
9. Jedlo servírujte čo najskôr po uvarení. Zbytočným prihrievaním sa dobré látky znehodnocujú a jedlo stráca na svojej hodnote.
 
10.V každom jedle sa skrýva kus umenia, nielen toho kulinárskeho, ale aj estetického. Preto dbajme aj na konečnú úpravu pokrmu aby sa stal pastvou nielen pre chuťové poháriky, ale aj pre oči.
 
Na záver posledná rada. Pri varení čo najčastejšie využívajte tlakový hrniec. Doba varenia v ňom je neporovnateľne kratšia ako v klasickom hrnci a všetko dobré sa v ňom zachová.
 
KM