Cysta – prekliatie mladých žien

Cysta – prekliatie mladých žien

 

Mladé ženy, ktoré ešte nerodili, majú podľa gynekológov nábeh na vznik cýst na vaječníkoch. Tieto zákerné nezhubné nádory komplikujú život mnohým dievčatám a ženám. Bohužiaľ, stále sa s istotou nevie, prečo cysty vznikajú. Teórie sú rôzne: stres, zlá životospráva, nesprávne zvolená strava, nedostatok pohybu a pod. Dalo by sa povedať, že ide o civilizačnú chorobu, ktorá môže mať mnohé podoby a rôzny priebeh.
 
Niektoré cysty na vaječníkoch vznikajú a zanikajú bez príčiny. Sú však i také, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, ako napríklad vnútorné krvácanie pri prasknutí rozmernej krvnej cysty, ktoré treba urýchlene operovať. V lepšom prípade sa cysty operujú laparoskopicky, to znamená prostredníctvom sondy s kamerou. Laparoskopiou pacientke ostane menšia jazva tesne pod pupkom, kade sa sonda zavádza. Okrem tejto jazvy pacientke ešte pribudnú dve jednostehové jazvy – jedna na vývod prebytočnej krvi a jedna na operovanom vaječníku. Ak operácia prebehne bez komplikácii, teda ak sa cysta odstráni bez toho, aby sa vybral i príslušný vaječník, tak je pacientka prepustená zvyčajne na druhý deň po zákroku.
 
Ako liečba sa mladým ženám po zákroku predpisuje hormonálna antikoncepcia, avšak v skutočnosti nejde o liečbu, ale prevenciu pred vznikom ďalšej cysty. Ďalším dôvodom nutnosti užívania antikoncepcie je komplexné uzdravenie vaječníka po zákroku, ktoré trvá šesť mesiacov. Po pol roku užívania hormonálnej antikoncepcie by mal byť vaječník v poriadku a pacientka môže umelé hormóny vysadiť. Vaječník je po tejto dobe plne funkčný a pacientka dokonca môže uvažovať o počatí dieťaťa. Mladým ženám sa po jednej či viacerých laparoskopiách neodporúča príliš odkladať tehotenstvo, pretože ako sa hovorí: „Čert nikdy nespí“. Ženám sa totiž cysty zvyknú po nejakom čase vracať (nevedno prečo) a pri každej operácii hrozí odňatie vaječníka, čiže znížené riziko počatia. Avšak po prvom pôrode sa hormonálna rovnováha ženy upraví a cysty ich konečne prestanú trápiť. Príroda to zariadila takto čudesne: ak žena chce skoncovať s opakujúcimi sa cystami, mala by otehotnieť. Tehotenstvo je totiž najúčinnejším a možno jediným liekom na túto ľstivú ženskú chorobu.
 
Veronika Kalinová