ČO ROBIŤ, KEĎ DÁ BOLESŤ POHYBU ČERVENÚ

ČO ROBIŤ, KEĎ DÁ BOLESŤ POHYBU ČERVENÚ

 Sedavý spôsob života, starnutie populácie a nárast obezity spôsobujú, že problémy s bolesťou kĺbov, ale aj pohybového aparátu všeobecne, pribúdajú. Najčastejšie sa bolesti kĺbov týkajú kolien a bedier. Nezriedka môže kohokoľvek prepadnúť akútna bolesť chrbta, ramena, lakťa, zápästia a ďalších častí tela, ktoré vezmeme často na vedomie až vtedy, keď zabolia. Pravdepodobne v priebehu života v nejakej forme zastihne každého a trvať môže hodiny, ale aj dni. Jedno majú všetky prípady spoločné – chceme sa bolesti zbaviť čo najrýchlejšie a ideálne zabrániť jej návratu. Základom je zistiť, čo je príčinou bolesti, nájsť vhodný spôsob, ako ju odstrániť, zamyslieť sa nad tým, ako jej predchádzať a dať pohybu zelenú. Pravidlo číslo jedna: bolesť pohybového aparátu vyžaduje podporu priamo vyvinutú pre pohybový aparát.

Príčin akútnych bolestí môže byť niekoľko, od drobných zranení cez preťaženie kĺbov a artrózu až po systémové ochorenia. „U svojich pacientov často vidím, že majú tendenciu problém tzv. ‚vydržať‘, čo nie vždy považujem za úplne vhodné. V dnešnej dobe nie je nutné trápiť sa bolesťou, oveľa prospešnejšie je premýšľať nad tým, prečo prichádza a ako jej predísť. Akútna bolesť je prirodzenou reakciou organizmu na preťaženie alebo poškodenie niektorého telesného tkaniva a slúži ako varovný signál. Pri riešení bolesti je vhodné voliť takú liečbu, ktorá pôsobí ako proti zápalu, tak aj analgeticky na všetky zložky pohybového aparátu (kosti, kĺby, svaly a väzivo) a je šetrná k organizmu,“ hovorí as. MUDr. Petr Fulín, Ph.D., z 1. ortopedickej kliniky 1. LF UK a FN Motol v Prahe.

Medicíne vládne špecializácia

V momente, kedy akútna bolesť príde, nie je potrebné nechať sa trápiť a obmedzovať. Čo je však podstatné, je cestu k úľave od nej starostlivo vyberať. Trendom dnešnej medicíny naprieč špecializáciami je cielená starostlivosť, ktorá odpovedá na konkrétny problém konkrétnym riešením a pôsobí priamo v epicentre bolesti. Aj v prípade bolesti pohybového aparátu je možné voliť analgetikum, ktoré je priamo vyvinuté na úľavu od akútnej bolesti svalov, kostí aj kĺbov a disponuje protizápalovým účinkom. K dispozícii sú varianty prihliadajúce na šetrnosť k organizmu a zníženie rizík kardiovaskulárnych problémov. Dlhší plazmatický eliminačný polčas analgetika umožňuje dosiahnutie stálej hladiny lieku aj pri užívaní dvakrát denne. To v praxi znamená dlhodobejšie účinok pre aktívny deň a pokojnú noc bez bolesti. Tieto parametre spĺňa napr. novinka Etrixenal od Proenzi s účinnou látkou naproxén (aj vo forme lokálneho gélu). Neupokojujte sa tým, že keď vás niečo bolí, aspoň viete, že žijete. Tento pocit vám nepomôže vyjsť s boľavým kolenom na piate poschodie.

Ako to funguje
Nesteroidné antireumatiká, medzi ktoré patrí aj naproxén, sú skupinou liečiv s protizápalovým a analgetickým účinkom a znižujúce teplotu. Ich účinok ale nemá vplyv na hormóny ľudského tela ako kortikosteroidy, ktoré sa tiež používajú k zmierneniu známok zápalu. Užívanie naproxénu nesie znížené riziko kardiovaskulárnych komplikácií. To je veľmi podstatné predovšetkým pre pacientov, ktorí už trpia kardiovaskulárnym ochorením či pre to majú výrazné predpoklady. Práve pre túto skupinu pacientov sú produkty s účinnou látkou naproxén vhodným riešením pre úľavu od akútnej bolesti pohybového aparátu – kĺbov, svalov a šliach.

Tipy na úľavu od bolesti
Cielené analgetikum je základom, úľavu od bolesti je ale možné podporiť ďalšími krokmi. Medzi ne patrí napr. nahrievací vankúšik alebo termofor a relaxácia, ktorá uvoľní napätie vo svaloch a zníži únavu a úzkosť. Stačí pár minút denne venovať relaxačnému cvičeniu. Nájdite si pokojné miesto, pohodlne sa posaďte alebo si ľahnite a zavrite oči. Sústreďte sa na hlboký a pravidelný dych a po chvíli začnete pociťovať teplo a tiaž celého tela, ako sa svaly uvoľňujú. Najprv začne ustupovať psychická bolesť a po chvíli aj tá fyzická. Asi po štvrťhodine zotrvávania v uvoľnenom stave napnite naraz všetky svaly, a tým ich opäť zaktivujete. Vedľa samotného podávania cielených analgetík je možné odstránenie bolesti podporiť aj lokálne, a to vo forme gélu (napr. Etrixenal gél), ktorý je ideálny pri poranení mäkkých tkanív.

Len odstránenie bolesti nestačí
Bolesť je signálom organizmu, ktorý znamená, že niečo nie je v poriadku. Jej zastavenie je preto jedným krokom z mnohých. Pri problémoch s pohybovým aparátom môže svoju úlohu zohrať aj dedičnosť, každopádne ale svojim kĺbom pomôžete, ak znížite ich záťaž. Či už redukciou hmotnosti, alebo vhodnými pracovnými či kompenzačnými pomôckami a cvičením. Dôležité je neprestať sa hýbať ani v momente, kedy príde bolesť. Pravidelný pohyb a dynamická záťaž sú zásadné pre udržanie normálneho metabolizmu a funkcie kĺbových chrupaviek, premazávania a výživy vašich kĺbov a udržania silných svalov okolo kĺbov, ktoré ich chránia pred nadmernou záťažou. Preto by mala byť vždy súčasťou liečby aj rehabilitácia a fyzioterapia, rovnako ako adekvátna dlhodobá kĺbová výživa (napr. od Proenzi).

Kĺby – kompletný systém, ktorý si žiada kompletnú kĺbovú starostlivosť
Nečakajte, až sa vaše kĺby ozvú, a venujte im potrebnú starostlivosť včas. Proenzi, odborník na kĺbovú starostlivosť, pomáha komplexnou kĺbovou výživou ľuďom, ktorí vnímajú, aké je dôležité sa o svoje kĺby a pohybový aparát dlhodobo starať. Ponúka rozsiahlu podporu, v ktorej si každý môže vybrať tú adekvátnu, práve pre svoj stav pohybového aparátu. Či už pre tých, ktorí si uvedomujú nutnosť prevencie, alebo tých, ktorých už problémy z času na čas navštívia a podporia intenzívnejšiu starostlivosť. V prípade akútnej bolesti kĺbov, svalov a šliach je tu analgetikum Etrixenal 250 mg tablety a pri akútnom poranení mäkkých tkanív Etrixenal 100 mg/g gél určený priamo na bolesť pohybového aparátu od značky Proenzi. Rovnako tak je v portfóliu kompletnej kĺbovej starostlivosti produkt, ktorý ponúka úľavu od symptómov osteoartrózy kolena (Prubeven 750 mg filmom obalené tablety). Pohybový aparát je tým najkomplexnejším, doprajte mu rovnako kompletnú starostlivosť – dlhodobú a cielenú. Predĺžte si zelené okamihy vášho aktívneho života a stopnite červené, ktoré prináša bolesť.

www.proenzi.sk