Čo robiť, aby vás nebolel chrbát

Čo robiť, aby vás nebolel chrbát

 

Ranné vstávanie je pre mnohých z nás bolestivé, nielen preto, že nás čakajú každodenné povinnosti a musíme opustiť svoju posteľ. Chrbát nám bolesťou dáva jasne najavo, že niečo nie je v poriadku. Čo robiť? Ponúkame vám niekoľko rád, ako účinne bojovať proti bolesti chrbta.Spomínané ranné vstávanie vôbec nemusí byť nepríjemné, ak vstávate pomaly a svojmu telu dáte dostatok času na jednoduchý strečing. Dôležité je otočiť sa na bok, pomaly spustiť nohy na zem a s vystretým chrbtom sa postaviť na nohy.

* Pri ďalších pohyboch ako je ustielanie postelí, alebo dvíhanie predmetov nezaťažujte driekové platničky. Vždy radšej klesnite do podrepu, pokrčte kolená a kľaknite si!

* Medzi ďalšie zásady patrí aj tzv. šermiarsky postoj. Mierne vykročíme, pričom prednú nohu pokrčíme v kolene a zadnú napneme. Spomínaný postoj môžeme využiť pri umývaní riadu, alebo pri prácach v kúpeľni.

* Aj líčenie má svoju zásadu, pri ktorej dodržiavaní vám bude váš chrbát vďačný. Zrkadlo majte vždy vo výške očí, aby ste sa nemuseli hrbiť, resp. naťahovať za správnym odrazom.

* Pri každodennej činnosti akou je obliekanie, či obúvanie sa nikdy nezohýbajte. Pri obúvaní vždy dvíhajte nohy k vašim rukám, resp. si kľaknite na jedno koleno pri zaväzovaní šnúrok.

* Dámy, majte vždy na pamäti, že ani príliš vysoké podpätky vášmu chrbtu veľmi neprospievajú.

* Pri riadení vozidla na ceste do práce dbajte na to, aby ste mali sedadlo v primeranej výške. Vaše ruky by mali byť vystreté a nohy uvoľnené.

* Ak väčšinu dňa strávite za písacím stolom, alebo za počítačom, nezabudnite na správne sedenie. Posadiť sa treba na celé sedadlo, chrbát oprieť o operadlo a robiť si krátke prestávky na povystieranie údov.

* Ak máte zdvíhať niečo ťažké, nenaťahujte sa rukami, ale pokrčte kolená podobne ako vzpierači pri zdvíhaní činky. Ak máte preniesť ťažšie tašky s nákupom, vždy si rozdeľte záťaž rovnomerne do oboch rúk.

* Keď si po celom dni konečne ľahnete do svojej postele, dbajte na to, aby bol váš matrac tvrdý. Nevytvárajte si zbytočnú horu vankúšov pod hlavou. Ideálne poloha na spánok, ktorý vám zaručí prebudenie do nového dňa bez bolestí chrbta, je spánok na chrbte s malým vankúšom, ktorý bude vypĺňať medzeru medzi plecami a krkom.

 
KM