Čo je vedomá spotreba a prečo je dôležitá?

Čo je vedomá spotreba a prečo je dôležitá?

Žijeme v dobe konzumu, v ktorej je jedným zo zmyslov života MAŤ a VLASTNIŤ. Pôžitok z nakupovania a spotreby sa pre nás stal závislosťou napĺňajúcou vnútornú prázdnotu. Avšak pocit uspokojenia je len chvíľkový, a preto spotrebúvame stále viac a viac.

To sa, samozrejme, odzrkadľuje na stave životného prostredia. Faktom je, že rásť sa nedá donekonečna. Prírodné zdroje sa vyčerpávajú a znečistenie životného prostredia je alarmujúce. Mnohé biotopy sú na hranici zániku, šíria sa invázne druhy rastlín či živočíchov. Klimatické zmeny sa prejavujú v podobe častejších a intenzívnejších prírodných katastrof.

Vravíte si, že vy ako jednotlivec nedokážete skazu, do ktorej sa ľudstvo dobrovoľne rúti, zastaviť? Mýlite sa, pretože keď sa snaha jednotlivcov a skupín z celého sveta spočíva, vždy existuje nádej, že ďalšie generácie budú mať aspoň, ako tak, dôstojné podmienky pre život.

Jedným zo zásadných krokov je vedomá spotreba. Neviete, čo znamená? Čítajte ďalej.

Čo je vedomá spotreba?

Vedomá spotreba je o slobodnom rozhodnutí spotrebúvať menej. V podstate ide o dobrovoľnú skromnosť, ktorá sa dá praktizovať snáď vo všetkých oblastiach života. Zvyčajne stačí zmeniť spôsob myslenia a uvedomiť si, že nákup spôsobuje iba krátkodobé potešenie. Žijeme preto, aby sme sa stali čo najlepšou verziou seba samého a “hmotu” si do hrobu nevezmeme.

Vedomá spotreba je o tom, že skôr, ako prepadneme pokušeniu kúpiť si niečo pre radosť, zamyslíme sa nad tým, či daný produkt alebo službu naozaj potrebujeme. Kľúčom k úspechu praktizovania vedomej spotreby je pýtať sa seba samého, či danú vec skutočne potrebujem.
 

Zdroj: Adobestock

Vedomou spotrebou pomôžeme predovšetkým sebe, pretože nás naučí viac si vychutnávať prítomnosť a samotné bytie a zároveň prispievame k ochrane životného prostredia. Samozrejme, nechýba ani dobrý pocit, že robíme niečo pre to, aby svet okolo nás bol krajším a lepším miestom.

Tipy, ako praktizovať vedomú spotrebu

  • Snažte sa konzumovať lokálne a sezónne potraviny, ktoré k nám nemusia putovať z iných kontinentov.
  • Znížte spotrebu mäsa, a to najmä červeného, vo svojom jedálnom lístku.
  • Povedzte nie oblečeniu, ktoré patrí medzi módne výstrelky a zvyčajne ho nenosíte dlhšie ako jednu sezónu.
  • Kupujte si kvalitné odevy, ktoré sú dobre kombinovateľné a vydržia vám niekoľko sezón.
  • Upcyklujte, teda recyklujte oblečenie, ktoré máte v šatníku. Stačí vám na to šijací stroj a trochu fantázie.
  • Využívajte nákup z druhej ruky, platí to nielen pre oblečenie, ale aj detské hračky či knihy.
  • To, čo nepoužívate, darujte, venujte charite, predajte alebo recyklujte.
  • Nekupujte tovar, ktorý je zabalený v lacných plastoch, vyhnite sa donáške jedál v plastových obaloch a kúpe ovocia či zeleniny v plastových boxoch.
  • Nepoužívajte potraviny s obsahom palmového oleja, pretože spôsobuje masové odlesňovanie a ničenie prírody. Nájdete ho vo väčšine vysoko priemyselne spracovaných potravín, ale aj kozmetike a čistiacich prostriedkoch.
  • Neplytvajte vodou a energiami. LED žiarovky by mali byť samozrejmosťou. Rovnako aj nižšia teplota v interiéri počas vykurovacej sezóny, sprcha namiesto kúpeľa a podobne.
  • Aspoň dva razy do týždňa nechajte auto doma a choďte do práce či na nákup po vlastných alebo na bicykli.

Mirka