Čo dať do mikulášskeho balíčka, aby bol chutný a zdravý?

Čo dať do mikulášskeho balíčka, aby bol chutný a zdravý?

Sviatok sv. Mikuláša sa blíži a naši najmenší čakajú maškrty vo vyčistených čižmičkách. Ako poskladať mikulášsky balík tak, aby bol zdraviu prospešný? 
 
Zloženie mikulášskych balíčkov sa môže líšiť od dieťaťu k dieťaťu. Mnohí rodičia sa snažia ísť svojim deťom príkladom a zabrániť tomu, aby ich ratolesti jedli veľa nezdravých maškŕt. No nie vždy je to jednoduché a niekedy treba urobiť kompromis. Platí to aj pre mikulášsky balíček. Čo všetko do neho patrí? 
 
1. Ovocie
 
Ovocie by malo tvoriť gro mikulášskeho balíčka. V tomto smere stavte na pestrosť a vyberte viacero druhov ovocia. Okrem pomarančov, mandarínok či jabĺčok to môže byť aj kivi, hruška či banán. Pokojne môžete pridať aj exotickejšie ovocie. Výbornou voľbou je aj sušené ovocie. Je pravda, že obsahuje veľa cukru, ale vždy je zdravšie ako bežné sladkosti. Pozor, vyberajte ovocie v bio kvalite, ktoré neobsahuje konzervačné látky. 
 
2. Oriešky
 
Aj tu máte k dispozícii veľa možností. Výborné sú vlašské, mandle, lieskovce či para orechy. Pozor však dajte na to, aby boli nepražené a nesolené. Samozrejme, pridať môžete aj za hrsť tradičných búrskych orieškov, aby dieťa nebolo sklamané. 
 
3. Čokoládové figúrky
 
Mikulášsky balíček bez typických čokoládových figúrok snáď nie je ani mikulášskym balíčkom. Pri nákupe si však dajte pozor na to, z čoho sú vyrobené, pretože väčšina figúrok z obchodov nemá s čokoládou nič spoločné. Radšej zájdite do obchodu so zdravou výživou a popýtajte sa na figúrky, ktoré sú zhotovené z kvalitnej čokolády – čím väčší obsah kakaa, tým lepšie. Aj keď ani s tým to nepreháňajte, pretože deťom nemusí príliš horká chuť vyhovovať. 50 – 60 % podiel kakaa by mal byť dostačujúci, aj keď ideálom zdravého stravovania nie je. 
 
4. Doma vyrobené sušienky a keksíky
 
Dnes na internete nájdete množstvo receptov, ako si vyrobiť tradičné kupované sladkosti doma, ale v zdravšom variante. Skúste nájsť recepty na pochúťky, ktoré milujú vaše deti a upiecť ich zdravšie. Nezabudnite ich zabaliť do lákavého obalu, pretože deti jedia aj očami.
 
5. Bežné sladkosti
 
Najmenšiu časť balíčka by mali tvoriť sladkosti, ktoré majú rady vaše deti. Áno, sem patria aj tie nezdravé, ktoré však vaše deti zbožňujú a vyčaria im úsmev na tvári. Ak bude väčšina balíčka zdravá, nejaká nezdravá sladkosť neuškodí. 
 
-w-