Čo by ste mali zvážiť pri kúpe notebooku?

Čo by ste mali zvážiť pri kúpe notebooku?

Mobilita a dostupnosť informácii je dnes základom moderného fungovania. Skvelým spôsobom ako si zabezpečiť tieto momenty je kúpa notebooku. Na čo by ste pri nej nemali zabúdať?

Veľkosť
Ak je skladnosť vecou, na ktorú sa pri kúpe notebooku najviac koncentrujete, potom treba zvážiť zariadenie s malou obrazovkou a nízkou hmotnosťou. Skvelou možnosťou by pre vás mohli byt ultra-booky, pozoruhodne tenké a ľahké počítače. Prípadne hľadajte notebooky s 12,5 - 13,3 palcovou obrazovkou a hmotnosťou do 1,5kg.

Kvalita obrazovky
Do notebooku sa budete pozerať možno niekoľko hodín denne, preto by vám pohľad na jeho obrazovku mal byť príjemný a pohodlný. Niektoré notebooky majú dotykové lesklé obrazovky, ktoré však pomerne nepríjemne odrážajú obraz a svetlo. Ak to pre vás nie je nutné, zvážte kúpu PC, ktorý nemá dotykový displej.
Čo sa týka rozlíšenie, základ by mal predstavovať Full HD formát (1920x1080 pixelov) a technológia IPS ponúkajúca najširšie uhly pohľadu.

CPU
Inak povedané hlavný procesor počítača. Výborné sú napríklad Intel Core procesory. Poskytujú super výkon pokiaľ ide o multitasking a multimediálne úlohy. Core i3 sa nachádzajú zvyčajne v základných modeloch, Core i5 už predstavuje vyššiu, stále však ešte strednú radu, zatiaľ čo s Core i7 už z vášho PC dostanete ten najlepší výkon. Vyžaduje si však veľmi dobré chladenie.

RAM
Operačná pamäť slúži na dočasné uloženie dát, s ktorými operačný systém aktuálne pracuje. Viac RAM pamäte umožňuje spustenie väčšieho množstva programov a aplikácií a samozrejme aj ich rýchlejší a plynulejší chod.

Životnosť batérie
Životnosť batérie udávaná výrobcom je relatívna, pretože závisí od viacerých premenných, ktoré ju ovplyvňujú (jas, rozlíšenie obrazovky, množstvo spustených úloh). Pozrite sa preto na hodnotenie batérie vo Watt-hodinách alebo miliampér-hodinách. Čím sú tieto hodnoty vyššie, tým dlhšie môže baterka vydržať.