Čas na výber letných dovoleniek je práve tu! Ako si vybrať tú najlepšiu?

Aj keď zima je ešte len na začiatku, možno niektorí z vás už premýšľajú nad výberom tohtoročnej letnej dovolenky pri mori. Cestovné kancelárie už ponúkajú prvé výhodné first minute dovolenky a ak patríte k tým, ktorí si radi vyberajú popredu a nenechávajú si výber letnej dovolenky na poslednú chvíľu, poradíme vám, podľa čoho si vyberať.

Stanovte si rozpočet

Skôr, ako sa pustíte do výberu letnej dovolenky, stanovte si rozpočet, ktorý v žiadnom prípade neprekročte. Na internetových stránkach si môžete nastaviť filter výberu letných dovoleniek od tých najlacnejších po tie najdrahšie. V žiadnom prípade si na letnú dovolenku nepožičiavajte peniaze. Ak na dovolenku nemáte, tak na ňu nechoďte. Ak ale áno, počítajte aj s tým, že na dovolenke niečo miniete, najmä ak máte len polpenziu, poprípade len raňajky.

Napríklad také Bulharsko. Tam miniete málo peňazí. Dovolenky, ale aj ceny v tejto krajine sú veľmi nízke, čo určite oceníte, ak je vás viac.

Pokojnejšia alebo rušnejšia destinácia?

Akonáhle si stanovíte rozpočet, zamyslite sa, chcete dovolenku v rušnejšej destinácii, alebo chcete skôr pokoj od diskoték, plážových párty a pod.? Ak máte malé deti, skôr oceníte pokojnejšie lokality, ale ak ste slobodní a chcete si užívať, oceníte skôr rušnejšie destinácie. Z tých pokojnejších vám odporúčame grécky ostrov Zakynthos. Je charakteristický krásnymi bielymi plážami a azúrovo čistým morom. Určite ste už počuli o pláži Navagio, kde dennodenne prichádzajú tisíce turistov, aby si pozreli stroskotanú loď Panagiotis, biely piesok a hlavne čisté more.

Strava

Pri výbere letnej dovolenky sledujte, či vám bude poskytnutý all inclusive, raňajky, alebo polpenzia. Všetko záleží od toho, či sa chcete prestravovať v miestnych reštauráciach, alebo chcete mať o všetko postarané priamo vo vašom hoteli. S malými deťmi vám jednoznačne odporúčame all inclusive. Nemusíte sa o nič starať a len prídete do jedálne v hoteli, kde budete obslúžení. Jediné, čo vás bude lákať kúpiť si, bude čerstvé ovocie, zeleniny, alko nápoje, nealko nápoje a miestne špeciality. Keď tak, určite vyskúšajte miestne kávy a nezabudnite kúpiť chutnú kávu do firmy, kde pracujete.