Chcete začať behať? Vieme ako na to!

Chcete začať behať? Vieme ako na to!

Parky, hrádze, ihriská, lesné cestičky sú v poslednom čase zaplnené bežcami. Beh naberá na popularite. Nečudujme sa, je to nenáročná, ale účinná športová aktivita, ktorej sa môže venovať takmer každý. Pre naše telo predstavuje prirodzený pohyb, dokonca prirodzenejší ako chôdza. Zlepšuje imunitu a metabolizmus, podporuje pevné duševné aj fyzické zdravie. Ak stále váhate, prezradíme vám ako správne začať.


Začiatky bývajú ťažké
Pri športe je dôležitá motivácia, niečo, čo vás naštartuje vo chvíľach, keď sa vám nechce. Musíte byť presvedčení, že to zvládnete aj cez počiatočné prekážky ako lenivosť, nedostatok času alebo svalovicu. Ak sa chcete skutočne tejto činnosti venovať, nestačí, že si kúpite najmodernejšie oblečenie a tenisky za niekoľko stoviek eur. Vaše rozhodnutie behať musí prameniť z vášho postoja a odhodlania urobiť niečo pre seba. Dá sa začať aj v obyčajných teplákoch a priemerných bežeckých topánkach. Hlavne aby ste sa v tom cítili pohodlne. Bežíte pre seba, nie ste na predvádzacom móle. Neskôr, keď už budete mať svoj režim a behanie sa stane súčasťou vášho životného štýlu, investujte do kvalitných bežeckých topánok, ktoré budú chrániť hlavne vaše kĺby a chodidlá. Behajte ráno alebo večer, časom zistíte kedy vám to viac vyhovuje, hlavne nebehajte s plným žalúdkom.

Ako by mali vyzerať prvé tréningy?
Na začiatku je dobré vytýčiť si pevnú vzdialenosť, ktorú chceme odbehnúť. Napríklad obehnúť dvakrát jazero alebo vydržať po prvý bufet na hrádzi. Takto získate obraz, koľko ste schopní odbehnúť. Časom túto vzdialenosť zväčšujte. Nepreceňujte sa však a neporovnávajte sa s ostatnými. Každý má iné kapacity a každému „to behá“ inak. Tešte sa z malých úspechov, zo svojich osobných zlepšení. Na začiatok postačí beh tri až päťkrát týždenne, 20 až 30 minút. Keď už máte pred sebou vytýčený cieľ, skúste k nemu dobehnúť bez zastavenia. Radšej pomalšie, ale nezastavujte sa, aj takto budujete svoju pevnú vôľu. Niektorí bežci odporúčajú viesť si bežecký denník, môžete to vyskúšať, keď uvidíte svoje pokroky čierne na bielom, zvýši to vašu motiváciu.

Svalovica chýbať nebude
Buďte si istí, že svalovica sa objaví hneď na druhý deň. A vtedy to najlepšie, čo môžete urobiť je ísť opäť behať. Stanovte si však kratší úsek a bežte pomalšie. Ak by ste si dali na čas pauzu, svaly zatvrdnú. Takže svalovicu treba „rozbehať“. Keď dobehnete svoju vytýčenú trasu, nesadnite si hneď na najbližšiu lavičku alebo na zem a tiež nevypite hneď pol litra vody. Telo ešte potrebuje zotrvačný pohyb, aby sa upokojilo. A tým je chôdza, kráčajte aspoň tri minúty, upokojte sa a potom sa napite.

Správne dýchanie
Zapamätajte si a neustále si to opakujte – nádych nosom, výdych ústami. Zo začiatku je to ťažšie, pretože prirodzene chcete dýchať ústami. Nie je to však dobré pre vaše hrdlo a priedušky. Keď dýchate nosom, vzduch sa v nosovej dutine zahreje, kým prejde do priedušiek a pľúc. Okrem toho, dýchanie nosom aktivuje nervové zakončenia v nosovej sliznici, a tak sa vytvára energia pre telo. Výdych ústami by mal byť dvakrát dlhší ako nádych.

So slúchadlami na ušiach alebo radšej bez nich?
Tu sa názory bežcov rôznia. Niektorým hudba pomáha, nakopne ich k lepším výkonom. U začiatočníkov sa ale veľmi neodporúča. Musíte sa najskôr naučiť počúvať svoj dych, držať určité tempo a premýšľať o tom, čo robíte. A hudba by vás pri tom mohla vyrušovať. Ak si však všimnete bežcov, ktorí behávajú pravidelne a je to súčasť ich života, so slúchadlami ich veru neuvidíte.

Máte na viac ako ste si mysleli. To vás pri správnej motivácii beh naučí. Ak sa vám podarí prekonať ťažké začiatky, budete na seba veľmi hrdí, zvýši sa vaša pevná vôľa, fyzická sila a viera v seba samého. Takže, bežte pre seba a pre radosť z pohybu a... bez zastávky :)

Autor: Janka Radimáková