Čečina + 4 sviečky = symbol blížiacich sa sviatkov?


Blížia sa sviatky, na ktoré sa mnohí z nás tešia celý rok. Symbolom blížiacich sa Vianoc nie sú len vianočné reklamy, alebo prvá snehová prikrývka, ale v mnohých domácnostiach je to postupné rozsvecovanie adventného venca.
Ako vyzeral prvý adventný veniec? Ľudia si začali zhotovovať adventné vence už v 19. storočí. Ako prvý si hamburgský duchovný Johann Heinrich Wichern zavesil vo svojom dome na strop veľký čečinový veniec a pripevnil naň 24 sviečok. Dnes do venca, vytvoreného z čečiny v tvare kruhu, vkladáme obyčajne 4 väčšie sviečky, podľa počtu adventných nedieľ.
Kruh symbolizuje nekonečnosť. Niečo, čo nemá ani začiatok, ani koniec. Čečina v ňom pripomína vianočný stromček. Ale čo tie sviečky? K vysvetleniu by nám mohol pomôcť tento príbeh od neznámeho autora:
Tesne pred Vianocami veľmi potichu horeli štyri adventné sviečky. Horeli tak tíško, že každý kto otvoril srdce, mohol počuť, ako sa zhovárajú. Prvá sviečka si vzdychla: „Volám sa Mier, no v dnešnej dobe mám pocit, že už nikto nevie, čo moje meno znamená. Na svete je toľko násilia a vojen, že nemá zmysel, aby som naďalej svietila!“ Po týchto slovách zhasla. „Ja sa volám Viera. Ale načo som tu ja? Aj tak už nikto neverí v ľudské dobro, v lepšiu budúcnosť. Aj moja existencia je už zbytočná,“ povedala si druhá sviečka a tiež zhasla. Potichučky a veľmi smutne povedala tretia sviečka: „Láska. Áno to je moje meno. V poslednej dobe o mňa každý iba prosí, avšak nikto ma nerozdáva. Takto sa význam môjho bytia mení iba na slová. Ani ja tu už nechcem byť!“ Sviečky sa tak silno začali ľutovať, že si ani nevšimli, že chlapček, ktorý s nimi v spoločnej miestnosti spal ,sa zobudil a ich rozhovor počul. Začal plakať a prehovárať ich, aby začali opäť svietiť. Tu sa ozvala štvrtá sviečka: „Neboj sa! Ja sa volám Nádej a pokiaľ som tu ja, môžeš ostatné sviečky stále znova a znova zapáliť.“
Adventný veniec má teda svoj skrytý význam. Má nám pripomínať príchod Vianoc, ako príchod sviatkov Mieru, Viery, Nádeje a Pokoja.
 
Príjemnú cestu hľadania mieru, viery, nádeje a pokoja, aby ste počas Vianoc mali čo oslavovať, vám želá
 
Petra Ihnačáková.