Bolesť je prezlečený smäd

Bolesť je prezlečený smäd

Liečba vodou je stará ako ľudstvo samo. Tekutiny tvoria väčšiu časť nášho tela a pre fungovanie organizmu je voda životne dôležitá. Akú veľkú úlohu zohráva v tele a do akej miery môže slúžiť ako liek?

O zázračných účinkoch vody vedeli ľudia už v staroveku.
V antickom Grécku a Ríme budovali kúpeľné domy, ktoré slúžili na odpočinok a regeneráciu. Keďže sa v tých časoch považovalo spoločné kúpanie mužov a žien za nemravné, kúpele boli prístupné iba mužom. Ženy si mohli urobiť kúpeľ iba doma. Dnes je, chvalabohu, už všetko inak a my si môžeme dopriať hydroterapiu, kedy si zmyslíme.

Otužovanie podľa Kneippa
Otec modernej hydroterapie Sebastian Kneipp bol zástancom teórie, že voda je schopná rozpustiť rôzne choroby, odstrániť ich príčiny a posilniť organizmus tým, že stimuluje krvný obeh. Základnou myšlienkou jeho učenia bolo, že otužovaním a celkovou harmonizáciou životného štýlu s vodou môžeme prispieť k trvalému zdraviu a v prípade chorého jedinca zdravie navrátiť. Zaujímavosťou je, že pri svojich liečebných postupoch používal najmä studenú vodu na celkové povzbudenie organizmu. Teplú vodu považoval za prílišné „hýčkanie“ tela. Používal ju len výnimočne na obklady. Čo tak inšpirovať sa Kneippovými metódami a začať s otužovaním? Aj keď to zo začiatku nie je veľmi príjemné, svieži pocit po studenej sprche rozhodne bude stáť za to.

Kalokagatia
Naše telo tvorí z dvoch tretín voda. Obsiahnutá je v telesných tekutinách ako krvi, lymfe, v žalúdku či črevách. Oveľa viac sa jej však nachádza v orgánoch a v bunkách. Voda tvorí 50 % mozgu, ktorý ovplyvňuje procesy v celom tele, takže vplýva nielen na našu fyziológiu, ale aj na psychické rozpoloženie. Funkcia vody v organizme je totiž taká dôležitá, že bez jej prísunu telo do troch dní kolabuje. Ak krátkodobo či dlhodobo pijeme málo, môžeme si vážne poškodiť zdravie. Voda zabezpečuje plynulý rozvoz živín v tele, udržuje funkčnosť nervov a je podmienkou správneho vývoja a fungovania buniek. V tele spĺňa taktiež čistiacu funkciu a zbavuje nás nahromadených toxínov. Dôležitá je aj jej termoregulačná úloha. Voda neustále cirkuluje. Všetka sa v organizme „vymení“ približne v dvadsaťdňovom intervale. Denne jej stratíme asi dva litre, preto ju musíme neustále priebežne dopĺňať. Už veríte, že pohár vody môže pôsobiť ako životabudič? Dodržiavanie pitného režimu pôsobí priaznivo ako na telo, tak aj na dušu.

Ideálna denná dávka H2O
Denný príjem vody si ľahko vypočítate na základe vášho BMI indexu. Všeobecne je to medzi 2 a 3 litrami vody denne. Pre človeka s váhou 70 kg je to presne 2,3 litra vody za 24 hodín. Nemusí to byť len čistá voda, do správneho pitného režimu patria aj nesladené čaje, napríklad ovocný, bylinkový alebo zelený. Mlieko sa považuje za potravinu, takže na uhasenie smädu sa neodporúča.

Ako nám už napovedal hydroterapeut Kneipp, na teplote záleží. Ani v lete by ste nemali piť príliš studené tekutiny. Chladené až ľadové nápoje sa v organizme chovajú ako voda na rozpálenej platni - zasyčia a okamžite sa vyparia. Okrem toho zhoršujú trávenie a môžu vyvolať aj zápal sliznice žalúdka. Vlažné nápoje, naopak, telom prechádzajú postupne, preto osviežia omnoho viac.

Pitný režim pre najmenších
Čo sa týka našich ratolestí, správny príjem tekutín je pre ne rovnako dôležitý ako pre dospelých jedincov. Dávkovanie sa, prirodzene, líši. Plne dojčené batoľa okrem mlieka nepotrebuje prísun iných tekutín ako vody či čajov. V prvom polroku života by dieťa malo denne prijať približne 150 ml tekutín na 1 kg telesnej hmotnosti. Táto dávka sa postupne znižuje. V druhom polroku je to 100 až 120 ml a vo veku 2 až 3 rokov 100 ml denne na kilogram. Opäť do týchto tekutín nerátame mlieko.

Nielen prevencia
Pri ďalekosiahlych účinkoch vody na náš organizmus vás určite neprekvapí, že voda neslúži len ako prevencia, ale je aj užitočným liekom pri množstve ochorení. Dalo by sa povedať, že dodržiavanie pitného režimu pomôže pri rôznych typoch chorôb. Jej blahodarné účinky sa preukázali napríklad pri liečbe cystitídy, teda zápalu močových ciest. „V prípade nekomplikovanej cystitídy je prvým a najúčinnejším opatrením zvýšenie príjmu tekutín, telesné šetrenie a racionálna výživa. Najvhodnejšou tekutinou pri uroinfekciách je čistá voda, prípadne nesladený čaj. Z minerálnych vôd sa odporúčajú nízko a stredne mineralizované, ideálne je ich striedať. Nevhodné nápoje sú káva, silný čierny čaj, alkohol a sladené minerálne vody,” odporúča urológ MUDr. Igor Bartl. Toto sa týka príjmu vody, no nás zaujímalo aj to, ako na naše telo pôsobia údajne liečivé kúpele. „Pre ženy s opakovanými uroinfektmi je rozhodne vhodnejšia sprcha ako kúpele vo vani, sporné sú aj výsledky bylinkových kúpeľov. Terapeutický efekt môže mať slaná morská voda. Pri akútnom zápale močových ciest sa neodporúča kúpanie ani v hygienicky vyhovujúcich bazénoch, no oveľa nebezpečnejšie sú termálne pramene a prírodné toky a jazerá. Ženy by mali byť v tomto smere disciplinované aj vo včasnom období rekonvalescencie pre možný pokles imunity,” radí MUDr. Igor Bartl.

Účinná kombinácia
Pri zápale močových ciest sa jednoznačne odporúča piť okrem vody aj urologický čaj, ktorý je na liečbu tohto druhu ochorenia priamo navrhnutý. Doktora Bartla sme sa spýtali, čo však robiť, keď je samotný pitný režim na ochorenie prikrátky. „Odporúča sa využiť popri klasickej liečbe aj možnosti imunomodulácie a predísť tak recidívam uroinfekcií v budúcnosti. Výsledky súčasných výskumov potvrdzujú vyššiu účinnosť imunomodulácie v porovnaní s režimovými opatreniami a dlhodobou antibakteriálnou profylaktickou liečbou. Pri opakovaných uroinfektoch je dôležitá prevencia a odborné poradenstvo v ambulancii praktických lekárov, prípadne špecialistov z oblasti urológie a gynekológie.“

Imunomodulácia je prirodzená liečba, ktorá pripravuje telo na boj s konkrétnou chorobou. Využíva sa najmä pri opakovanom výskyte infekcií dolných močových ciest, prípadne ako doplnková liečba akútnej infekcie. Imunostimulácia sa dosahuje pomocou bakteriálnych lyzátov, pod ktorými si môžete predstaviť „zlé baktérie, ktoré pracujú pre nás“. Keď tieto baktérie dodávame telu v ich neškodnom stave (lyzát, usmrtené rozložené bunky), náš imunitný systém potom lepšie reaguje, keď sa s nimi stretne „naživo“, a ľahšie si poradí s infekčným ochorením. Najčastejšie sa podávajú ako tablety na prehĺtanie. Tráviacim traktom sa dostanú do tela, odkiaľ aktivované imunitné bunky putujú tam, kde sú potrebné. Ak tento typ liečby skombinujete so správnym pitným režimom, ochoreniu nedáte šancu, pretože ho z tela pekne vyprevadíte von močovými cestami. Pripite si pohárom vody na vaše zdravie a vitalitu!