Boj proti striám nie je márny!

Boj proti striám nie je márny!

Všetky chceme byť príťažlivé. Strie patria medzi našich nepriateľov, a preto sa snažíme proti nim bojovať. Ide o esteticky nie príliš pekné trhlinky, ktoré sa objavia na tele, keď je elasticita kože oslabená. Najčastejšie vznikajú pri náhlej zmene hmotnosti, keď koža nie je na túto premenu pripravená. Strie sa vytvoria vtedy, ak príliš rýchlo schudnete alebo v prípade, že náhle priberiete. A veľmi často sa tvoria aj v období tehotenstva.

Čo s tým?
Bojovať proti týmto nepríjemným zmenám môžu dopomôcť špeciálne krémy, olejčeky a gély. Na trhu je ich, samozrejme, obrovské množstvo. Bohužiaľ, väčšinou ide iba o prehnanú reklamu, aj keď určite pomôžu zlepšiť stav vašej pokožky. Strie však určite zázračne nezmiznú.

Tieto kozmetické produkty obsahujú kyselinu hyaluronovú, ktorá má schopnosť viazať vlhkosť. Taktiež ďalšie látky, ktoré pokožku zvláčňujú, chránia a dodávajú jej pružnosť. Pravidelné natieranie pokožky je preto nesmierne dôležité. Krémovanie musí byť intenzívne a v pravidelne sa opakujúcich intervaloch. Odporúča sa 2-3 razy denne. Nejde len o krém, ale aj o samotnú aplikáciu. Dôkladná masáž a prekrvenie sú veľmi dôležité. Tým, že pokožkou hýbeme, ju „preberieme“ a naštartujeme. Bojovať proti striám však možno aj prostredníctvom niektorých olejov: mandľový, olivový i argánový. Svojimi výživnými látkami pokožku vyživia.

Pozor na diéty...
Pri drastických diétach existuje veľká pravdepodobnosť, že sa strie vyskytnú. Keď sa rozhodnete bez rozmýšľania prestať jesť a budete očakávať, že vaše telo bude zrazu neodolateľné, nemusí to byť celkom pravda. Spolu s množstvom rôznych zdravotných problémov, ktoré sa kvôli diéte môžu objaviť, sa môže tiež ľahko stať, že budete musieť svoje telo ešte viac zahaľovať. Ochabnuté svaly v spojení napríklad so striami lákavé rozhodne nie sú. Čiže dosiahnete úplne opačný efekt, ako ste očakávali.

Čo je teda nevyhnutné? Dôležitá je správna životospráva a pravidelné športovanie. Zo svojho jedálnička by ste mali vyradiť všetky jedlá, obsahujúce nezdravé tuky a rýchle sacharidy, a nahradiť ich zdravšími alternatívami. Namiesto bravčového mäsa by ste mali radšej siahnuť po rybách. Napríklad losos, tuniak, pstruh a ďalšie druhy rýb sú nie len chutné, ale aj zdravé. Slnečnicový, sójový alebo repkový olej určite nahraďte olivovým či kokosovým. Obyčajnú múku špaldovou alebo ražnou. Možností je neúrekom.

V rámci športovej aktivity je vhodný kardio i posilňovací tréning. V posilňovni môžete využiť širokú ponuku náčinia, ktorá vám ponúka možnosť precvičiť všetky partie tela. Aj tie rizikové. Ak je to pre vás príliš nákladné alebo máte málo času, pokojne môžete cvičiť aj doma. Akýkoľvek pohyb je vítaný.

-m-