BIELKOVINY POMÁHAJÚ PRI CHUDNUTÍ

BIELKOVINY POMÁHAJÚ PRI CHUDNUTÍ

Strava bohatá na bielkoviny ako napr. hydina, ryby, jogurty, kefír, nasýti obzvlášť dlho, bez množstva kalórií a bez prehnaného množstva tukov. Štúdie dokazujú, že proteíny podnietia telo k väčšiemu uvoľňovaniu sýtiacich hormónov. Preto by sme mali mať na jedálnom lístku viac potravín s vysokým poddielom bielkovín. Jogurt alebo kefír je ideálnym štartom do nového dňa. Bielkoviny majú dokázateľne dobrý sýtiaci účinok.
Ale aj vajíčka so svojím vysokým poddielom bielkovín podporujú diétne procesy. Kto jedáva na raňajky vajíčka, rýchlejšie chudne. Dokazuje to štúdia, v ktorej jedna skupina raňajkovala vajíčka a druhá bagetu s rovnakým množstvom kalórií. Tí, ktorí jedli vajíčka, startili 65% váhy viac. Ak máte problémy s cholesterolom, nemali by ste však vajíčka jedávať až tak často a radšej od tejto metódy upustiť.
Iná štúdia ukazuje na pozitívny účinok bielkovín a to, že pomáhajú po skončení diéty zostať štíhly. Rôzne štúdie porovnávali stravu bohatú na bielkoviny so stravou s nižším glykemickým indexom. Výsledok: Bielkoviny zabraňujú jo-jo efektu viac ako strava s nižším glykemickým indexom.
Dôvody: Glykemický index udáva, ako rýchlo alebo pomaly telo spotrebuje uhlohydráty. Produkty z bielej múky alebo lúpanej ryže majú vysoký glykemický index, pretože hladinu krvného cukru rýchlo zdvihnú, a tým zasýtia iba na krátky čas. Hlad sa rýchlo vráti. Opačne sa správajú potraviny s nízkym glykemickým indexom ako napr. celozrnný chlieb a nelúpaná ryža.
Pozor však si musia dávať ľudia s ochoreniami obličiek. Tí by nemali držať diéty s vysokým poddielom bielkovín, pretože tieto zaťažujú obličky.

(-de-)