DOPRAJME SI SAUNU

DOPRAJME SI SAUNU

 Na základe rozsiahleho výskumu lekári vo Fínsku a Rusku dospeli k záveru, že sauna, pokiaľ ju správne používame, je zdraviu prospešná. Odborníci odporúčajú v nej teplotu 80-90 °C, vlhkosť vzduchu 500 gramov vody na m3, pobyt v pare trikrát po 10 minút.

Fíni navštevujú saunu priemerne raz do týždňa a strávia v nej asi hodinu. Štatistiky dokazujú, že ani pobyt v nej, ani krátko po ňom, riziko srdcového infarktu nezvyšujú. Jediné riziko, ktoré pri saunovaní vzniká, je dehydratácia. Nie je však ničím neobvyklým stratiť 0,5 kg tekutín. Ide len o stratu vody, ktorú treba opäť nahradiť.
Žiaľ, vyskytujú sa občas prípady, keď si ľudia dlhým pobytom v saune, v snahe znížiť rýchlo svoju telesnú hmotnosť, poškodili obličky. Po konzumácii  alkoholu a po intenzívnom telesnom cvičení sa jej  radšej vyhnite. Dehydratácia organizmu by v takýchto  prípadoch mohla dosiahnuť nežiadúci stupeň. Do sauny  nedoporúčame vstupovať ani so zvýšenou telesnou teplotou, ktorá naznačuje, že teplotný regulačný mechanizmus organizmu funguje abnormálne. Potom ťažko možno očakávať, že bez problémov zvládne adaptáciu na vysokú teplotu.
 
(-de-)