Arónia čiernoplodá

Arónia čiernoplodá

 

Toto bobuľovité ovocie je skôr známe ako čierna jarabina, než arónia. Nápadne sa podobá na vtáčí zob, avšak plody arónie sú jedlé, majú čiernu farbu a obsahujú rad dôležitých vitamínov a minerálnych látok.
 
Neraz sa označuje ako vitamínová bomba a jej viacúčelová liečivá sila sa nedá prirovnať k žiadnemu ovociu rastúcemu v našich končinách.
Dorastá do výšky 2 metrov a pôvodom je zo Severnej Ameriky. U nás sa väčšinou pestuje vo forme kríkov. Je to nenáročné ovocie, ktoré nepotrebuje nijakú zvláštnu starostlivosť a vypestovať ju môže i absolútny laik. Nepodlieha žiadnym chorobám a nenapádajú ju žiadny škodcovia. Väčšinou sa zbiera po prvých mrazoch. A ak je správne uskladnená, čerstvá vydrží veľmi dlho. Chuťou trocha pripomína čučoriedku, ale je mierne trpká, preto sa častejšie využíva vo forme kompótov, marmelád alebo štiav. Taktiež sa používa v sušenej forme. Musí sa však sušiť v izbovej teplote, aby nestratila svoju farbu.
Obsahuje vysoký podiel jódu, železa, taktiež fluór, mangán, vitamíny PP, P, B2, B9, E, C, triesloviny, flavonoidy. Jej liečivá sila je širokospektrálna. Pre obsahu jódu je vhodná na správnu funkciu štítnej žľazy, posiluje imunitu, pomáha pri vysokom krvnom tlaku, zápaloch žalúdočnej sliznice, močových ciest, pľúc, znižuje cholesterol, má antibakteriálny, antisklerotický a antiplesňový účinok, pomáha pri kŕčových žilách, detoxikuje, podporuje pečeň a obličky, pomáha pri reume, udržuje emocionálnu rovnováhu. Niet divu, že ju niektorí odborníci považujú za liečivý zázrak.
 
Slavomíra H.