Akupunktúra nad zlato? Dokáže uľaviť, ale nie je zázrakom na všetko

Akupunktúra nad zlato? Dokáže uľaviť, ale nie je zázrakom na všetko

Akupunktúra ako významná liečebná metóda je známa od čias staroveku. Tradičná čínska medicína však dnes nadobúda iný rozmer a má svoje  špecifické opodstatnenie. Čoraz viac ľudí sa k nej s nádejou obracia. Tam, kde zlyháva klasická západná medicína, prichádza na rad akupunktúra.

V súčasnosti existuje veľa chorôb, ktoré nedokáže úspešne západná medicína liečiť, nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Lekári skúšajú  vždy mnoho liekov, preparátov, techník, vyšetrení, ale stále sa človek cíti zle a nevedia zistiť príčinu. Niekedy dôvod ani neexistuje, je len v nás. Tak sa ľudia väčšinou obracajú na tradičnú medicínu, ktorej časťou je aj akupunktúra. Možno mnohí ani neveria v jej liečivú silu, ale už jednoducho nemajú na výber, tak siahnu po „ poslednej možnosti“.

Čo je akupunktúra?

Ide o podráždenie presných špecifických bodov na tele pomocou jemných a tenkých ihličiek, ktoré skúsený akupunkturista musí presne zapichnúť do správneho miesta. Riadi sa pomocou ying - yang energie. Celé naše telo je posiate tzv. „ aktívnymi bodmi“ ( energetickými dráhami), cez ktoré prúdi energia, a pomocou ihličiek sa body aktivizujú a uvoľňujú sa energie a odblokujú sa zlé toky. Toto je celý liečebný postup.

Na čo všetko slúži akupunktúra?

Akupunktúru niektorí ľudia pokladajú za všeliek na všetko, nie vždy je to však pravdivé. Je nápomocná pri mnohých bolestiach a problémoch, ako sú : problémy s krčnou chrbticou, alergie, psychické problémy, kožné záležitosti, žalúdočné ťažkosti a iné problémy. Najviac dokáže pomôcť na zaseknuté stavce, bolesti chrbtice. Dokáže zbaviť na určitý čas bolestí, pomôcť pri prechladnutiach, ale je neúčinná na mnohé choroby, ako napr. rakovina a chronické bakteriálne infekcie, zápaly. Pri zápale, ak cítite bolesti, dokáže uľaviť, no samotný zápal nevylieči. Akupunktúra nepredstavuje zdravotné riziko, pretože nemá preukázateľné vedľajšie účinky. Ľudia sa však obávajú ihiel, bolesti, majú strach, no niet sa čoho obávať, pretože skúsený akupunkturista to spraví bezbolestne.

Kedy je akupunktúra nebezpečná?

Ak akupunkturista náhodou použije nesterilnú ihlu, alebo nevydezinfikuje ranku, kožu pred vpichom, vtedy môžu nastať ojedinelé zdravotné problémy. Ihly sa pichajú iba 1 mm pod kožu, ale aj tak musí byť miesto vydezinfikované.

Prvé sedenie

Akupunkturista sa vás opýta na všetky otázky súvisiace s vaším zdravotným stavom. Zistí, s čím máte problémy a následne vás objedná na sedenia, ktorých môže byť rádovo mnoho, aj desiatky. Sedenia trvajú zvyčajne 45 minút. Cena za sedenie sa pohybuje od 15 do 20 €. Niektorí pacienti pocítia úľavu po prvom sedení, niektorí ani po pol roku. Akupunktúru môžete využiť pri každom probléme, ak nepomôže definitívne uzdraviť človeka, tak určite mu stav nezhorší. Práveže napomáha odstraňovať bolesť.

Akupunktúra je výnimočný ozdravný spôsob, ale mali by ste tomu aj veriť. Niekomu skutočne pomohla, inému však pomôcť nemusí.

Autor: Natalie