Ako si vybudovať imunitu

Ako si vybudovať imunitu

Baktérie, vírusy, plesne. Číhajú na človeka všade. To, či im dokáže odolať, závisí od obranyschopnosti ľudského organizmu. Ako si vybudovať silnú imunitu?

Pozor na životný štýl
Dennodenne sme doslova zavalení informáciami o tom, aké dôležité je žiť zdravo. Čo to znamená? Niekedy aj maličkosti môžu výrazne ovplyvniť činnosť imunitného systému, ktorý chráni ľudské bunky pred voľnými radikálmi spôsobujúcimi zdravotné ťažkosti. Už len skutočnosť, že si udržiavate zdravú hmotnosť, pravidelne si kontrolujete hladinu krvného tlaku a cholesterolu v krvi, výrazne napomáha vašej obranyschopnosti. Ak tomu pridáte pravidelný pohyb, stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, strukoviny a orechy, organizmus a imunita sa vám poďakujú. Naopak, vyhnúť sa treba rýchlym sacharidom (sladkosti, čokoláda, biela múka, cukor), nezdravým tučným, slaným a konzervovaným jedlám. Súčasťou zdravého životného štýlu je tiež dostatočný spánok a pitný režim.

Doplňte do organizmu živiny
Jeme nepravidelne a potraviny, ktoré sú zdrojom prázdnych kalórií. Potom sa nemožno čudovať, že organizmus nedokáže bojovať s nástrahami okolitého prostredia. Ktoré živiny sú dôležité pre silnú obranyschopnosť? Ide predovšetkým o selén (morské ryby, vnútornosti, orechy, celozrnné obilniny), zinok (tekvicové a slnečnicové semená, ovsené vločky, pivovarnícke droždie), vitamíny A, C, D (organizmus si ho dokáže vyprodukovať zo slnečného žiarenia), E (strukoviny, orechy) a skupiny B.

Ako ovplyvňujú tieto živiny ľudskú obranyschopnosť? Mnohé štúdie sú dôkazom toho, že napríklad nedostatok vitamínu A znižuje činnosť imunitného systému a zvyšuje náchylnosť človeka na rozličné infekcie. Takisto nízke hladiny selénu sa dávajú do súvislosti s väčším rizikom vzniku rakoviny prsníka, hrubého čreva či prostaty. Najlepšou cestou, ako dodať telu potrebné výživné látky, je konzumovať kvalitnú stravu.

Ak pociťujete zvýšený nedostatok vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ďalších živín a myslíte si, že ho nemožno pokryť z prirodzenej potravy, nebojte sa siahnuť po výživových doplnkoch. Vhodné sú aloe vera, echinacea, ale aj cesnak, zázvor, zelené potraviny (chlorella, spirulina) či ženšen. Pre celkovo silnú imunitu je dôležité i zdravie tráviaceho traktu, preto sa niekedy oplatí siahnuť aj po probiotikách.

Naučte sa lepšie zvládať stres
Človek, ktorý je permanentne v strese, má s najväčšou pravdepodobnosťou aj problém s oslabeným imunitným systémom. V dnešnej dobe je nemožné sa stresu vyhnúť, preto sa treba naučiť ho zvládať. V tomto smere môže byť napríklad nápomocný šport, prehodnotenie vlastného rebríčka hodnôt, meditácia, pobyt v prírode a pod.

Nezabúdajte, že ak si vyberiete vhodnú pohybovú aktivitu, ktorú budete vykonávať pravidelne, imunitný systém to naozaj posilní. Športovanie podporuje zdravie srdca, pomáha udržiavať hladinu krvného tlaku a cholesterolu v krvi na zdravej úrovni atď. Pravidelným cvičením možno podporiť krvný obeh i činnosť lymfatického systému, ktorý je zodpovedný za odvod toxínov z tela. A to všetko prospieva imunite.

-m-