Ako sa zbaviť pigmentových škvŕn

Chybičky krásy nepristanú žiadnej z nás. Pigmentové škvrny strašia nejednu ženu. Najčastejšie sa s nimi stretávame na tvári, na rukách a dekolte. Vo vyššom veku sú jedným z prejavom starnutia. Nezúfajte však a čítajte, ako sa ich môžete zbaviť.

Zabudnite na opaľovanie
Vyhrievanie na slniečku častokrát spôsobuje zhoršenie pigmentových škvŕn. Slnečné lúče ich vytiahnu a viac zvýraznia, a preto pri problémoch s pigmentáciou nie je slnenie príliš vhodné. Chráňte si pokožku kvalitným krémom na opaľovanie s vysokým faktorom. To je začiatok. Samozrejme, zákaz platí aj pre návštevy solária.

Vitamíny nasaďte zvnútra
Ak máte telo nedostatok vitamínov, nedostatky sa nám prejavia vždy zvonku. Preto pigmentové škvrny súvisia aj s nedostatkom vitamínov. Oplatí sa užívať vitamín B a kyselinu listovú. Pomôže aj detoxikácia organizmu.

Petržlenová kúra
Osvedčeným receptom je petržlen. Ak sa vám objavili škvrny s príchodom jarného slnka pustite sa do nich čím skôr. Viazaničku petržlenu dáme do jedného litra vody, asi pol hodinu vyvaríme. Spravte tmavožltý vývar a vychladnutým oplachujete postihnuté miesta. Pokožku je nutné navlhčiť a nechať ju mokrú. Obrňte sa však trpezlivosťou, proces by mal trvať aspoň mesiac, aby ste videli výsledky. Zázraky zo dna na deň určite nečakajte. Ošetrovať postihnuté miesta sa odporúča trikrát denne.

Citrón
To, že citrón má bieliace účinky, vie asi každý. Skúšame ho na zažltnuté nechty, na zažltnuté tenisky, takže najvyšší čas vyskúšať ho aj na škvrny. Potierajte si postihnuté miesta citrónovou šťavou. Pre zosilnenie účinku pokojne pridajte šťavu aj k petržlenovému vývaru. Rovnaké účinky má aj uhorka.

Bieliace krémy
Bieliace krémy sú azda najznámejším prostriedkom ako s pigmentovými škvrnkami zatočiť. Krémy sa aplikujú štvrť až pol roka, to je čas kedy škvrny vyblednú. Určite sa aj potom vyhnite slnku, lebo rýchlo sa opäť objavia. Preto začnite s liečbou na jeseň alebo v zime.

Najsilnejšie zbrane
Ak skutočne nič nezaberá môžete pokojne skúsiť aj silnejšie zbrane ako prírodu či krémy. Dnešné technológie sa vyvíjajú smerom dopredu a ak máte odvahu, môžete skúsiť chemický peeling či odstraňovanie laserom. Pri chemickom peelingu sa najskôr zlúpe stará vrstva pokožky pomocou regeneračných roztokov. Po ošetrení zvykne byť pleť asi hodinu začervenená. Pri odstraňovaní laserom laserový lúč zasiahne pigment, ktorý sa roztriešti na mikro čiastočky a tie sa z tela odplavujú.

Autor: Andrea Zummerová
.