Ako sa zbaviť nepríjemných škvŕn na obliečkach?

Ako sa zbaviť nepríjemných škvŕn na obliečkach?

Prezliekli ste posteľ do úplne nových obliečok a zrazu sa stala nehoda a namiesto radosti riešite, ako sa zbaviť škvrny? Práve pre takéto prípady pre vás dnes máme pár tipov, ako sa zbaviť tých najčastejších a najzákernejších fľakov (nielen) na obliečkach.

Pár tipov na začiatok

Biele obliečky sú krásne, ale tak náchylné na každú maličkú nečistotu! Prečítajte si na úvod, ako prať biele obliečky, aby biele skutočne vydržali aj na viac ako jedno použitie.

Samotné pranie pre to, aby obliečky nezošedla je jedna vec. Ale čo robiť, keď sa na ňom objaví nejaký nevítaný fľak?

V prvom rade fľak určite neperte v príliš horúcej vode, aby nedošlo k jeho zapraniu. Nezabudnite sa pozrieť ani na to, s akým materiálom máte čo dočinenia. Niektoré materiály vydržia hocijaké zaobchádzanie, ale u iných je potrebná naozaj veľká opatrnosť, aby nedošlo k ich zbytočnému poškodeniu.

Fľaky tiež neroztierajte, ale radšej odsávajte, napríklad hubkou alebo utierkou.

Teraz, keď už poznáte tie najväčšie základy, sa môžeme pozrieť na jednotlivé škvrny a ako sa s nimi vysporiadať.

Ako sa zbaviť škvrny od make-upu?

Občas sa skrátka stane, že na odlíčenie zabudnete a zaspíme. Potom sa môže stať, že po prebudení na vankúši nájdeme fľak od make-upu alebo inej kozmetiky. Hrôza! Čo s tým?

Väčšina kozmetiky je na báze oleja, takže na škvrnu stačí aplikovať obyčajný umývací prostriedok. Do škvrny ho poriadne zatlačte a po pár minútach vyperte v horúcej vode (olej je jediná výnimka, na ktorú práve horúca voda pôsobí).

Ako na škvrnu od krvi?

Krv a ďalšie telesné tekutiny sú ďalšou nepríjemnosťou, ktorá sa môže na obliečkach objaviť. Ich odstránenie našťastie nie je príliš zložité. Stačí na škvrnu použiť peroxid vodíka (len pozor, aby vám neodfarbil tmavé obliečky). Už po samotnej aplikácii začne škvrna pomaly miznúť.

Potom obliečky vyperte v studenej vode a budú ako nové. U telesných tekutín platí obzvlášť pravidlo, že by nemali prísť do styku s horúcou vodou, takže pri praní dbajte naozaj na čo najnižšiu teplotu.

Čo sa škvrnú od pera?

Občas sa stane, že na posteli zostane fľak od pera, zvlášť ak si radi píšete denník či inak rozjímate o zmysle života práve s perom a papierom.

Ceruzky sa z obliečky zbavíte najlepšie použitím alkoholu, odlakovača (s acetónom), žlčovým mydlom, ale opäť môže pomôcť aj peroxid vodíka. Použiť môžete aj lak na vlasy, ktorý po aplikácii necháte zaschnúť, preperiete v ruke a potom dáte klasicky do práčky.