Ako sa vyhnúť chrípke?

Ako sa vyhnúť chrípke?

Chrípkové obdobie nás onedlho prekvapí. Neustále výrazne výkyvy v teplotách spôsobujú, že sa vírusy šíria podstatne rýchlejšie, ako za normálnych okolností. Ak viete, že chrípkové obdobie zvládate veľmi ťažko, radšej sa vopred pripravte. Ako sa vyhnúť chrípke? Skúste tieto overené spôsoby.

Jedzte veľa vitamínov

Aby ste zvládli chrípkové obdobie, budete musieť výrazne zmeniť svoje stravovacie návyky. Na začiatok dňa si doprajte výdatné raňajky obohatené o vlákninu, neodmietajte desiatu a na obed si dávajte ľahké jedlá. Najmä sa vyhýbajte fastfoodom, ktoré predávajú prepálené jedlá, ktoré spôsobujú ťažkosti a dráždia steny žalúdka. Odporúčame do svojho jedálnička zahŕňať viac ovocia obsahujúceho vitamín C - jablká, mandarínky, pomaranče, grepy, hrozno, ale aj citróny. Ak zanedbáte prísun vitamínov, môžu vám hroziť aj iné zdravotné komplikácie ako chrípka – napríklad vypadávanie vlasov alebo lámanie nechtov. Nechty sa vám začnú lámať, ak nemáte dostatočný prísun zinku. Ak nebudete jesť vitamíny, ani kvalitné spevňujúce laky na nechty vám nepomôžu.

Pite čaje

Ak sa chcete vyhnúť chrípke, pite čaje. Vyhýbajte sa akýmkoľvek sladeným bublinkovým nápojom, ktoré agresívne dráždia vaše hrdlo a obmedzte prísun kofeínových nápojov na minimum. Káva vás síce zohreje, ale ak ju pijete vo veľkom množstve, podráždi vám žalúdok a beháte kvôli nej na záchod. Ak ste si stihli nazbierať bylinky, spravte si z nich upokojujúci bylinkový čaj. Nasušená mäta, medovka, materina dúška, šalvia, pamajorán, nechtík a rôzne iné bylinky nesmú chýbať v každej domácnosti. Ak chcete niečo korenisté, odporúčame rooibos.

Ak si do teplého čaju hodíte kolečko citróna, nič tým nepokazíte. Okrem citróna môžete využiť aj med. Ale pozor – nedávajte ho do čerstvo uvareného čaju. Zničili by ste tak všetky vitamíny, ktoré sa v mede nachádzajú.

Chráňte si oblasť krížov a krku

Ak si nebudete dostatočne chrániť oblasť krížov a krk, počítajte s tým, že skôr, či neskôr vás prepadne nádcha, začnete kašľať, budete mať problémy s močením a sekne vás v krku. Týmto problémom sa ale môžete vyhnúť, ak sa začnete lepšie obliekať. Pri kupovaní nového oblečenia si všímajte dĺžku pulóvrov a svetrov. Krk si chráňte šatkou alebo šálom.

Práve teraz na jeseň, keď je počasie veľmi vrtkavé a fúka silný vietor, určite oceníte teplejšie oblečenie.

Tip na záver: Ak sa vrátite z prechádzky a je vám zima, ešte predtým, ako sa prezlečiete, skočte do vane, spravte si teplý kúpeľ, použite spa produkty a relaxujte. 15-20 minút vo vani vás postaví na nohy.