Ako sa udržať v teple počas chladných zimných dní?

Ako sa udržať v teple počas chladných zimných dní?

Nemáte radi zimu, pretože všade, kde ste, je vám chladno? Máte naplno pustené radiátory, no napriek tomu vás stále oziaba? S našimi radami vám bude teplejšie.

  • Oblečenie vrstvite

V mnohých z nás je stále silno zabudovaná predstava, že ak chceme byť v teple, musíme vyzerať ako snehuliaci. Nie je to pravda, oveľa dôležitejšie v tomto smere je oblečenie vrstviť. Jednoducho si dajte na seba viac tenších vrstiev.

  • Noste čiapku, rukavice a šál

Vlnené čiapky s brmbolcami, teplé rukavice a šál by nemali vo vašej zimnej výbave chýbať. Zahrejú a sú zároveň štýlovými módnymi doplnkami.

  • Pite viac teplých nápojov

V zimných mesiacoch je výborným spestrením pitného režimu čaj. Vyberte si taký, ktorý vyhovuje vašim chuťovým pohárikom. Výbornou voľbou je napríklad zázvorový. Schopnosť zahriať má aj kurkuma, čili či čierne korenie.

  • Buďte aktívny

Jedným z najlepších spôsobov, ako sa zahriať, je pohyb. V práci si doprajte chôdzu alebo strečing minimálne raz za hodinu, ideálne každých 30 minút.

  • Neprekurujte

Možno to bude znieť zvláštne, ale skúste svoje telo postupne otužovať tým, že znížite teplotu kúrenia.  Začínajte pomaly a postupne. Napríklad v spálni je ideálna teplota na spanie 18 stupňov Celzia. Ak tam máte 25 stupňov, postupne teplotu znižujte o stupeň či dva.

  • Otužujte sa

Pokiaľ nemáte zdravotné problémy, s otužovaním v sprche môžete začať kedykoľvek počas roka. Najskôr si zistite všetky potrebné informácie a potom začnite. Ideálny čas na otužovanie je ráno po prebudení. Výborná je striedavá sprcha.

  • Doprajte si polievku

Ak počas teplejších mesiacov roka neholdujete polievkam, v zime to zmeňte. Slepačí či zeleninový vývar výborne zahrejú a telu dodajú množstvo prospešných látok.

  • Doplňte do jedálnička vitamíny skupiny B a železo

Studené končatiny môžu súvisieť s deficitom dôležitých živín v organizme. Najčastejšie ide o vitamíny skupiny B a železo. Vitamíny skupiny B sa nachádzajú, napríklad v celých zrnách, strukovinách, orechoch, semenách, mliečnych výrobkoch, hubách atď. Železo je zastúpené v mäse (kvôli vstrebateľnosti si ho dajte so zeleninou obsahujúcou vitamín C), zelenej listovej zelenine, strukovinách či trstinovej melase.
Mirka