Ako sa starať o interiér vášho auta? Štyri základné rady pre každého

Ako sa starať o interiér vášho auta? Štyri základné rady pre každého

Starostlivosť o interiér auta mnohí vodiči podceňujú. A to dokonca aj tí, ktorí majú svoje vozidlá navonok vždy dokonale vyleštené. Ak však chcete, aby vaše auto naozaj vyzeralo ako nové aj po rokoch a lepšie si tak udržiavalo svoju hodnotu, je potrebné sa dôkladne starať aj o jeho interiér. Ako na to?

Nepodceňujte vysávanie

Najzákladnejším úkonom, ktorý je pri údržbe interiéru auta potrebné robiť, je vysávanie. Aj drobné kamienky, či tvrdé omrvinky totiž dokážu veľmi rýchlo opotrebovať sedadlá a ďalšie časti interiéru. Pravidelné a detailné vysávanie auta tak má rozhodne zmysel. Treba však dbať aj na použitie správnej koncovky vysávača, aby nemala výstupky, ktoré by v aute mohli spôsobiť viac škody ako úžitku.

Tepovanie koberca doma a látkových sedačiek v aute je rozdiel

Keď už sme spomenuli sedadlá, poďme teraz na ne! Predpokladáme, že väčšina z vás má v aute látkové sedadlá. Najlepšie, čo s nimi môžete urobiť, keď už na nich bude vidieť, že by potrebovali čistenie, je ich vytepovať. Dajte však pozor! Aj ak máte doma na tepovanie kobercov a čalúneného nábytku kvalitný prístroj a používate účinný prípravok na tepovanie, v interiéri vášho vozidla používajte prístroje a prípravky určené na tepovanie interiérov áut. Predídete tak možnému poškodeniu sedadiel, prípadne ďalších látkových častí.

Kožené povrchy sa vám za starostlivosť odmenia dlhoročnou životnosťou

A ako sa starať o kožené sedadlá, či ďalšie kožené súčasti interiéru? Koža totiž dokáže vydržať naozaj dlho, ale potrebuje pre to starostlivosť, ktorú jej zabezpečíte špeciálnym prípravkom na čistenie kože. Takéto prípravky dokonale vyčistia aj staré nečistoty a zároveň vytvoria na kožených povrchoch ochrannú vrstvu.

Stačí na plast čistá voda?

Na záver sme si nechali plastové časti interiéru. Tie možno teoreticky umývať len čistou vodou, ale ak sa chcete zbaviť aj zažratej špiny, budete musieť siahnuť po špeciálnych prípravkoch. Výhodou takýchto prípravkov je aj to, že mnohé vytvárajú na plastových povrchov ochrannú vrstvu, ktorá sa stará o to, aby tieto povrchy dlhšie vyzerali ako nové.