Aké poplatky môžu prekvapiť majiteľa nového auta?

Aké poplatky môžu prekvapiť majiteľa nového auta?

Kúpu nového auta väčšinou sprevádza nadšenie z interiéru, funkcií a vylepšeného dizajnu. Niekedy môžu príjemný zážitok skomplikovať výdavky, s ktorými ste na začiatku nerátali. Zabezpečiť si nové auto neznamená len investovať do samotného vozidla, ale aj do rôznych doplnkových služieb a udržiavania.

Poistenie, bezpečná výhoda pre vás.
Myslite na poistenie ako na ochranný štít pre vaše nové vozidlo. Malo byť jednou z prvých vecí, o ktorej budete premýšľať po kúpe. Havarijné poistenie je skvelou výhodou v nečakaných situáciách, napríklad pri kúpe auta na splátky. Nechcete predsa vozidlo nenávratne zničiť ešte predtým, ako bude splatené. Pri nehode či inom nepríjemnom incidente tak nebudete musieť škrtať zo svojho, kedže náklady pokryje havarijná poistka.

Administratíva, ktorá vás neminie.
Papierovačky spojené s kúpou vozidla sú nevyhnutné. K nim patrí aj niekoľko poplatkov, ktorým sa nevyhnete.

Väčšina krajín vyberá daň z motorových vozidiel (DMV), ktorá je zvyčajne závislá od typu vozidla, jeho hmotnosti a ďalších faktorov. Preto si cenu, ktorú za svoje vozidlo zaplatíte, môžete dopredu zistiť a pripraviť sa tak na jej zaplatenie.

Ďalej vás bude čakať registrácia vozidla. Elektronicky zaevidujete svoje vozidlo a dostanete za to registračnú značku. Okrem nej vám bude vydaný aj registračný certifikát, na ktorom sú údaje o vlastníctve, technické špecifikácie a iné dôležité informácie. ŠPZ, ako ich poznáme, vám z rozpočtu veľa neukroja, no je lepšie sa pripraviť aj na tieto výdavky. V kombinácii by sa mohli nakopiť a spôsobiť vám vrásky.

Na Slovensku nebudete musieť s novým vozidlom podstúpiť STK ďalšie 4 roky od jeho kúpy. Táto povinnosť však platí len pre nové vozidlá zakúpené priamo. Následne je povinná STK každé dva roky. Je však potrebné byť opatrný pri nákupe vozidla zo zahraničia. Ak plánujete opustiť Európsky hospodársky priestor so svojím novým autom, mali by ste si vopred overiť, či v cieľovej destinácii nebudete mať problémy. Existujú krajiny, kde je technická kontrola povinná od samého začiatku, teda aj pri nákupe nového vozidla.

Zdroj: pexels.com / Altaf Shah

Ďalším z poplatkov, ktoré vás čakajú, je ten za emisnú kontrolu. S novým vozidlom si naň chvíľu počkáte. V prípade nových vozidiel, ktoré sú správne certifikované a schválené, nie je potrebné podstúpiť ďalšie emisné testy.

Rovnako, ako pri STK, aj tie vás čakajú za 4 roky od kúpy. Merajú množstvo škodlivých látok, ktoré vypúšťa vozidlo do ovzdušia. Na základe výsledkov týchto testov je majiteľovi vozidla pridelený emisný certifikát, ktorý potvrdzuje, že jeho vozidlo spĺňa stanovené emisné normy. S novším vozidlom by ste pri prvej emisnej kontrole však nemali mať žiadne problémy. Tento poplatok slúži skôr ako nástroj na reguláciu automobilového priemyslu. Tým, že sa automobilky zaväzujú k splneniu prísnych emisných noriem, podporujú vývoj a výrobu ekologicky efektívnejších vozidiel. To motivuje výrobcov k vývoju čistejších technológií, a zníženiu vplyvu dopravy na životné prostredie, a vodičov ku kúpe čo najekologickejších vozidiel.

Nezabudnite na...
Všetky dôležité poplatky si najskôr overte. Nechcete predsa platiť kvôli nepozornosti dvakrát. Po vybavení najdôležitejších administratívnych poplatkov by ste sa mali zamerať na tie, ktoré vám uľahčia cestovanie. Napríklad diaľničná známka je jedna z vecí, ktorú nemusíte vybavovať hneď po kúpe vozidla, no ak s ním plánujete cestovať na dlhšie trasy, mala by byť jednou z vašich priorít.

Kúpa nového auta so sebou prinesie finančné výdavky, no tie sú investíciou do bezpečnosti, pohodlia a pokojného spánku. Ak si výdavky správne načasujete a rozplánujete, sú lepšie zvládnuteľné.