Ako sa do Vianoc „nevyhádzať“ z peňazí?

Ako sa do Vianoc „nevyhádzať“ z peňazí?

Vianočné sviatky sa blížia míľovými krokmi. Mnohí z nás už majú spísaný siahodlhý zoznam, čo všetko treba nakúpiť. Potom je s príchodom Vianoc účet na nule, alebo dokonca v mínuse. Ako sa tomu vyhnúť?

  • Určite si priority

Porozmýšľajte nad svojimi životnými prioritami. Čo je pre vás v živote najdôležitejšie? Čo je pre vás podstatné počas vianočných sviatkov? Odpovede na tieto otázky si pokojne zapíšte. Plný stôl a darčeky od výmyslu sveta určite na prvých priečkach v rebríčku hodnôt nebudú.

  • Porozprávajte sa s ostatnými členmi rodiny

Po prehodnotení vlastných hodnôt sa na túto tému porozprávajte so zvyškom rodiny. Spýtajte sa ich, čo je pre nich dôležité, bez čoho si Vianoce nevedia predstaviť. Na základe rozhovoru sa dohodnite na konkrétnych pravidlách.

  • Prehodnoťte nákupný zoznam

Naozaj musíte mať po tri kilá z rôznych druhov ovocia, ktoré by ste bežne počas roka nezjedli ani za mesiac? Chcete vypekať desať rôznych druhov koláčov a ešte pre istotu aj zopár druhov objednať, aby náhodou nechýbalo? Nie je to v skutočnosti tak, že po vianočných sviatkoch končí značná časť nákupu v odpadkovom koši? Skúste preto tento rok kupovať len toľko, koľko reálne skonzumujete.

  • Stanovte si sumu za darčeky, ktorými sa vzájomne obdarujete

Značnou položkou v rodinnom rozpočte sú darčeky. V mnohých rodinách vyjdu na stovky eur. Avšak nájdu sa aj také, v ktorých sa vopred dohodnú na maximálnej sume vianočných darčekov a do výberu zapoja kreativitu. Poprípade si darčeky vyrobia.

  • Založte si trvalý príkaz

Tento rok vám už síce trvalý príkaz so šetrením na Vianoce nepomôže, ale budúci rok vám prinesie aspoň malú časť finančných prostriedkov na pokrytie vianočných nákladov.

  • Vyhnite sa debetu a úverom

Azda najhoršie, čo môžete urobiť, je ísť na bežnom účte do debetu alebo si na vianočné darčeky požičať. Toto rozhodnutie si vopred dobre premyslite. Stojí vám to za to?

  • Darčeky kupujte po Vianociach vo výpredajoch

Povianočné výpredaje ponúkajú tovar vo výhodných cenách. Dohodnite sa s celou rodinou, že ich využijete aj tento rok.

  • Nebojte sa darovať darčekové poukážky

Ak nemáte istotu, či darček v podobe oblečenia či kozmetiky blízkeho človeka poteší, darujte mu darčekovú poukážku. Máte istotu, že darček bude podľa predstáv a skutočne využitý.

  • Pri nákupe cez internet porovnávajte ceny

Skôr, ako konkrétny produkt objednáte, využite porovnávače cien. Týmto spôsobom ušetríte nemalé množstvo finančných prostriedkov. Do úvahy berte aj náklady za doručenie.

  • Nepreháňajte to s vianočnými dekoráciami

Máte vo zvyku každý rok meniť vianočné ozdoby a prestieranie štedrovečerného stola? Prehodnoťte to. Skúste vhodne skombinovať dekorácie, ktoré už doma máte, alebo si nejaké vyrobte.
Mirka