Ako prežívať život s radosťou? (2.časť)

Ako prežívať život s radosťou? (2.časť)


6.Preukazujte si lásku, zaslúžite si ju!
Ako dokážete milovať seba, tak dokážete lásku preukazovať ľuďom okolo vás. Naučte sa vyznávať si lásku drobnými darčekmi. Každý deň si urobte malú radosť. Prečítajte si obľúbenú knižku, doprajte si horúci kúpeľ, dajte si kúsok čokolády a užite si to!


7.Pomáhajte a robte radosť!
V prvom rade sa sústreďte na ľudí okolo vás. Zamyslite sa nad tým, čo by im urobilo radosť. Prekvapte ich a budete aj vy šťastnejší. Ak máte možnosť, zájdite do detského domova, domova dôchodcov alebo prispejte na charitu.


8.Smiech je balzamom pre dušu
Pre človeka nie je ľahké smiať sa vtedy, keď mu je ťažko. Ak sa vám podarí aspoň pousmiať sa, bude vám lepšie. Skúste si úsmev na tvári privodiť aj prostredníctvom komédie či vtipov. Smiech má mnoho pozitívnych účinkov nielen na psychickú, ale aj fyzickú stránku.


9.Každý z nás je hodný šťastia
Stáva sa, že sa niekedy sami považujeme za nehodných šťastia. Viníme sa za minulé hriechy, alebo si myslíme, že svoje šťastné chvíle sme si dávno odžili. Pravda je však úplne iná. Uvedomte si, že si zaslúžite šťastie. Ak vám táto veta príde cudzia, musíte ju dostať do svojho podvedomia. Opakujte ju si aj tisíckrát denne: „Zaslúžim si, aby som bol šťastný.“


10.Nezabúdajte na ciele
Putovanie životom bez jasne stanoveného cieľa je deprimujúce. Ak presne neviete, čo by ste chceli dosiahnuť, začnite drobnými cieľmi. Otvoria vám obzor a posunú vás k vyšším cieľom. Nezabúdajte, že dosiahnutie cieľa nie je možné bez prekážok. Prekážky sú súčasťou života a posúvajú nás vpred.


11.Prechádzka na čerstvom vzduchu a šport zlepšujú náladu
Ak je vám smutno, vezmite sa na krátku prechádzku do prírody alebo si zašportujte. Starú známu pravdu o zázračnej moci hormónov šťastia nemusíme pripomínať. Stačí prekonať pohodlnosť či lenivosť.


12.S negatívnymi myšlienkami sa dá bojovať!
Skutočnosť, že ste do vienka zdedili pesimistickú povahu, nie je nezvratná. S trochou námahy sa z vás môže stať aspoň príležitostný optimista. Naučte sa nevšímať si negatívne myšlienky a nahradzovať ich pozitívnymi.


13.Doprajte iným šťastie a úspech!
V náture Slovákov sa nezaprie žiarlivosť až závisť. Dokážeme si závidieť aj maličkosti – štíhlosť, krásu, peniaze, majetok, kariéru a pod. Pravdou ostáva, že týmito neresťami ubližujeme predovšetkým sami sebe. Doprajte ľuďom ich úspechy, pretože mnohokrát nepoznáte tŕnistú cestu, ktorá ich k predmetu vašej závisti viedla.


                                                                                                  MIMI
Foto: freedigitalphotos.net/graur razvan ionut