Ako prežívať život s radosťou? (1.časť)

Ako prežívať život s radosťou? (1.časť)

V dnešných uponáhľaných časoch nie je ľahké prežívať život s radosťou. Každý nový deň prináša množstvo problémov a starostí, ktoré nás pohlcujú. Boríme sa nimi neustále. Zabúdame, že život nie je len o strese a ťažkostiach. Má mnoho svetlých stránok, ktoré treba objaviť. Naučte sa žiť život s radosťou. Pomôžu vám nasledovné tipy!


1.Zamyslite sa nad tým, čo vám robí radosť
Ak vo vašom živote absentujú činnosti, ktoré vám prinášajú odreagovanie, zmeňte to. Zaspomínajte si na chvíle spred niekoľkých mesiacov či rokov. Čo vás napĺňalo a prinášalo radosť do života? Určite si spomeniete na niekoľko aktivít. Vyčleňte si  na ne dostatočný čas a venujte sa im. Ak neviete prísť na to, čo vás napĺňa, skúšajte rozličné veci. Po krátkom experimentovaní nájdete to, čo vás bude robiť šťastnými.


2.V zlých časoch hľadajte vo svojom živote pozitíva
Ak prežívate ťažké obdobie, vezmite si kúsok papiera a zamyslite sa nad všetkým, čo je vo vašom živote pozitívne. Zaznamenajte na papier aj najmenšie drobnosti. Uvedomíte si, že stále existujú hodnoty, ľudia a činnosti, pre ktoré sa oplatí žiť. Pomôže vám, ak si na papier napíšete aj svoje úspechy. Uvedomte si, že po búrke vždy vyjde slnko. Platí to i pre váš život.


3.Neutekajte pred problémami
Nie nadarmo sa hovorí, že problémy treba riešiť. Ak presúvate problémy ako horúce zemiaky zo dňa na deň, ubližujete sebe. Navyše sa dôsledky ťažkostí môžu zhoršiť. Úprimne sa zamyslite nad svojím trápením a hľadajte riešenie. Skúste sa na problém pozrieť z viacerých strán. Je to naozaj také zlé alebo si to zhoršujem sám? Ak ide o skutočný problém, riešenie nemusí prísť hneď, ale príde a váš život bude šťastnejší.


4.Netrápte sa nad tým, čo nemôžete zmeniť
Chceli by ste zmeniť svoje okolie? Trápi vás to, čo nie je vo vašej moci zmeniť? Zmierte sa s tým. Prijmite ľudí a veci také, aké sú. Naučte sa rozumieť iným, vcítiť sa do ich správania či konania. Ak sa vám podarí aspoň čiastočne porozumieť svojmu okoliu, ľahšie pochopíte jeho konanie a naučíte sa akceptovať ho bez toho, aby ste sa trápili.


5.Menej je niekedy viac!
Prelistujte si diár so svojimi pracovnými povinnosťami. Stíhate robiť veci tak, aby ste boli s nimi spokojní? V prípade, že nie, nebolo by lepšie zobrať si na plecia menej povinností a robiť veci lepšie? Naučte sa vychutnávať každú maličkosť. Užívajte si cestu do práce, stretnutia s ľuďmi, vychutnávajte si lahodnú kávu. Tešte sa zo všetkého, čo máte. Ponorte sa do všetkého, čo robíte. Nemyslite na to, čo musíte urobiť o hodinu, večer či zajtra. Žite teraz!


                                                                                MIMI
Foto: freedigitalphotos.net/graur razvan ionut