Ako prestať plytvať jedlom?

Ako prestať plytvať jedlom?

Priemerný Európan vyhodí ročne až 173 kilogramov jedla. Plytvanie potravinami sa, samozrejme, týka aj Slovenska.

Smutné na tom je to, že zatiaľ čo u nás mnohé potraviny končia v smetnom koši, inde ľudia hladujú. Okrem toho neskonzumované jedlo predstavuje veľkú záťaž pre životné prostredie. Ako s tým skoncovať? Prestaňme sa vyhovárať a začnime s pozitívnymi zmenami od seba! Ako na to?

Varte doma a plánujte

Aj v tomto smere platí, že kto chce, čas a spôsob si nájde. Všetko ostatné sú len a len výhovorky. Výbornou voľbou je napríklad týždenný nákup, v rámci ktorého si dopredu naplánujete suroviny potrebné na prípravu raňajok, obedov či večerí. Takisto nie je problém pozrieť sa do chladničky a spísať si, čo všetko treba doplniť.
Takýmto jednoduchým spôsobom obmedzíte plytvanie potravinami, pretože nenakúpite zbytočnosti, ale aj ušetríte množstvo obalov pochádzajúcich z rýchleho občerstvenia či polotovarov. Nehovoriac o tom, že sa to kladne odzrkadlí aj na rodinnom rozpočte. 

Sledujte dátum spotreby

Ak nakupujete niektoré potraviny vo väčšom množstve a nechcete, aby skončili v smetnom koši po dátume spotreby, vyberajte si také, ktoré majú dlhšiu trvanlivosť. Spravidla to znamená siahnuť v supermarkete ďalej do regála, teda nevyberať spredu.
Podľa dátumu spotreby usporiadajte potraviny aj v chladničke – napríklad jogurty, ktorým onedlho skončí dátum spotreby, dajte dopredu, tie s dlhšou dobou trvanlivosti uložte za ne.

Použite fantáziu

Určite ste už počuli alebo čítali o veľmi chutných receptoch, ktoré vznikli zo zvyšných surovín v chladničke. Väčšinou sú označené ako „čo chladnička dala“. Nebojte sa experimentovať ani vy! Zapojte fantáziu a pripravte si chutnú večeru napríklad zo staršieho pečiva, viacerých syrov a zeleniny.

Preferujte lokálne potraviny

Ohľaduplní k životnému prostrediu môžeme byť aj tak, že pri nákupe budeme preferovať slovenské potraviny a nie také, ktoré boli ku nám dovezené z druhého konca zemegule. V konečnom dôsledku budeme mať na tanieri zdravšie, ekologickejšie a v mnohých prípadoch aj chutnejšie potraviny. Nehovoriac o tom, že podporíme slovenskú produkciu.


Pozor aj na vhodné množstvá

Ak budete mať nákupný zoznam napríklad na celý týždeň, zrejme sa nakupovaniu zbytočne veľkého množstva potravín vyhnete. Avšak zohľadnite v tomto smere aj veľkosť balenia – radšej vyberte menšie, ktoré zjete celé a nie veľké, ktoré nespotrebované skončí v smetnom koši.

Nezabudnite na správne skladovanie

Mnohé druhy ovocia a zeleniny vydržia dlhšie, ak ich dáte do chladničky do boxu na to určeného. Pri varení sa snažte spotrebovať celý kus. Ak vám na konci týždňa zostane napríklad nejaká koreňová zelenina, urobte z nej dobrý zeleninový vývar.

Darujte

Máte v chladničke niečo pred uplynutím doby spotreby? Darujte to tým, ktorým to pomôže. Budete mať dobrý pocit hneď dvakrát – pomôžete ľuďom v núdzi a vyhnete sa plytvaniu.

Mirka