Ako prať uteráky, aby zostali mäkké

Ako prať uteráky, aby zostali mäkké

Je večer, vonku je chladno a vy práve končíte svoju večernú očistu. Vystupujete z kúpeľa či sprchy, ste oddýchnutí, je vám pekne. Zabalíte sa do osušky, ale niečo je zle. Osuška je tvrdá, škriabe a nesaje vodu. Ako je to možné? Môže sa uterák "rozbiť"? Pozrite sa, čo musíte urobiť preto, aby boli vaše uteráky a osušky mäkké.

Na čo sa sústrediť najskôr?

Viete, že úspešné pranie uterákov môžete zaistiť už pri nákupe? Práve vhodným výberom materiálu môžete zaistiť, že vaše uteráky budú stále mäkké a pekné. Vyberajte kvalitné uteráky s gramážou 450 g / m3 a viac. Ak potrebujete poradiť pri výbere uterákov konkrétnejšie, viac sa dozviete tu.

Uteráky už ste si teda vybrali a kúpili, ale čo ďalej? Pred prvým použitím je dôležité uteráky vyprať, ideálne dvakrát až trikrát. Pre froté vlákno je prvý pranie dôležité nielen pre zmytí nečistôt z výroby, ale aj kvôli porovnaniu vlákien, čo má tiež veľký vplyv na mäkkosť materiálu.

Ako postupovať pri praní?

Na pranie používajte ideálne prací gél, pretože prací prášok sa horšie rozpúšťa a vlákna uteráka tvrdnú. Predsa by ste nechceli, aby ste na uteráku našli usadeniny pracieho prášku. Často sa pri súvislosti s uterákmi hovorí o aviváži ako zmäkčovaču. Väčšina ľudí aviváž používa kvôli atraktívne vôňu. Do istej miery môže menšie množstvo aviváže napomôcť v regiónoch s vysokou tvrdosťou vody. Všeobecne sa ale odporúča aviváž na uteráky nepoužívať, pretože aviváž obaľuje vlákna neviditeľnou vrstvou, ktorá zhoršuje savosť uterákov.

Tip! Ak máte veľmi tvrdú vodu, môžete namočiť uteráky pred praním na noc do roztoku s kyselinou citrónovou. Kyslé pH roztoku rozpustí minerály usadené v uteráku. Lepší výsledok čo sa mäkkosti týka dosiahnete, ak prilejeme do prania jeden až dva decilitre octu.

Pre uteráky je ideálna teplota prania medzi 30 a 40 ° C, ale froté zvláda aj vyššie teploty. Okolo 60 ° C sa praním zničí aj baktérie a vírusy. V prípade choroby alebo kožné infekcie, napríklad kvasinkové alebo plesňové, sa odporúča prať uteráky aj na 90 ° C. Vždy si u výrobcu (na štítku) overte, či je to možné. Bambusové uteráky perte na nižšie teploty, okolo 40 ° C.

A nakoniec sušenia

Pre mäkkosť aj celkovú hygienu uterákov je ideálny sušenie v sušičke. Uteráky sušíme na nízku až strednú teplotu. Občas sa stáva, že uteráky sušené zavesením zapáchajú. Je tomu tak kvôli nepatrným kúskom kože, ktoré zostali vo vláknach a vo vlhku sa rozkladajú. Sušenie v sušičke tomu predchádza.

Nutné dodať, že rýchlejšie schnutie môžete zabezpečiť ešte pred začatím pracieho cyklu, a to voľbou vyšších otáčok a dôkladným odstreďovaním pri žmýkaní. Froté môžete žmýkať aj na najvyšší stupeň odstreďovania. Znesie aj vysoké obrátky v sušičke. Nič vám teda nebráni tento veľký vynález využiť na to, aby vaše uteráky zase príjemne hriali a slúžili k svojmu účelu.