5 tipov, ako bez stresu spravovať vlastné financie

5 tipov, ako bez stresu spravovať vlastné financie

Spravovanie vlastných financií je výzva pre každého človeka s príjmom. Dostatočný príjem na pokrytie základných životných potrieb je prvým predpokladom úspešného spravovania vlastných financií. Ako však spravovať vlastné financie tak, aby z toho nevznikal zbytočný stres? Poďme sa pozrieť na 5 jednoduchých odporúčaní.

    1. Stanovte si plán výdavkov

Základným predpokladom nízkeho/žiadneho stresu z financií je, aby ste mali stabilný príjem a plán, ako chcete tieto financie rozdeliť. A pritom sa nejedná iba o základné výdaje, ako bývanie, strava, či pravidelné účty, ale aj o výdaje na šport, regeneráciu, hobby, sporenie a ďalšie.

Ak vytvoríte komplexný plán, kam budú smerovať eurá z vašej výplaty, odbremeníte sa tak od pocitu neistoty, keďže vaše financie budú pod kontrolou. Pri tvorení plánu je potrebné dbať nie len na nevyhnutné účty, ale aj činnosti, ktoré vám robia radosť. Môže to byť permanentka do fitness centra, kúpa novej knihy, návšteva kina a podobne. Isté % z platu by malo smerovať do sporenia, ktoré vám neskôr pomôže v náročnejších časoch, napríklad pri strate zamestnania. 

    2. Máte finančný cieľ?

Túžite po novom aute, ale neviete, kedy ho budete môcť kúpiť? Vyberte si značku, typ, druhy výbavy a hor sa do sporenia. Vďaka výške vášho príjmu viete jednoducho odhadnúť, kedy sa vám tento cieľ podarí dosiahnuť. Ak si však stanovíte plán výdavkov, ktorý bude zahŕňať aj takýto finančný cieľ, váš stres z neistoty financií môže opäť o čosi poklesnúť - viete na čom ste a čo približne môžete očakávať v budúcnosti.

Navyše, ak si stanovíte finančný cieľ, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že ho dosiahnete rýchlejšie, ako keby ste si peniaze iba odkladali bokom. Predstava nového auta v garáži je veľmi dobrá motivácia k tomu, aby ste si odpustili menej potrebné výdavky, ako nákup elektroniky a podobne.

    3. Zvýšte svoju finančnú gramotnosť

Eliminovať stres z financií je možné aj pomocou vzdelania v oblastí financií. Už nemusíte mať obavy z druhého piliera a pojmov, ktorým ste doteraz v banke nerozumeli. Ak vás to pohltí ešte viac, môžete skúsiť investovať na finančných trhoch. Tam však vzniká riziko rýchlej straty nasporených peňazí. Okrem toho sa skutočných výnosov dočkáte až po dlhšom období investovania.
Finančná gramotnosť je akýsi štandard, ktorý by mal dosiahnuť každý, kto chce rozumne hospodáriť so svojimi peňažnými prostriedkami.

    4. Nakupujte racionálne

Finančný stres je nepríjemný pocit, ktorému sa chcete určite vyhnúť. Na druhej strane však prichádzajú situácie, ktoré vás doňho dostávajú automaticky. Túžite po novom špičkovom smartfóne a ste ochotní si ho kúpiť aj na splátky?

V takomto prípade stojí za zváženie, či ten smartfón je pre vás skutočne potrebný. Rovnaké služby s podobným výkonom ponúkajú aj iné zariadenia strednej triedy, ktoré sú lacnejšie o niekoľko stoviek eur. V skutočnosti však ani váš aktuálny smartfón nemusí patriť do starého železa.

    5. Buďte smart

Majte svoje financie pod kontrolou aj vďaka rôznym aplikáciám. Elektronická peňaženka môže s vašou pomocou presne vyúčtovať vaše výdavky na konci týždňa, či mesiaca. Sprehľadníte si tak svoje platby kartou a možno zistíte, že časť peňazí si dokážete odložiť, napr. v treťom pilieri.

Mať svoje financie pod kontrolou a nemať z toho zbytočný stres je cieľ, ktorý chce dosiahnuť snáď každý. K dosiahnutiu tohto cieľa vedie viacero ciest, no v konečnom dôsledku to vždy závisí od vás. Inšpirovať sa môžete aj vyššie spomenutými tipmi, ktoré vám môžu pomôcť lepšie zvládať vašu situáciu.