Ako pomôcť kŕčovým žilám

Ako pomôcť kŕčovým žilám

Mnohé ženy trápia kŕčové žily. Nielen po estetickej stránke, ale určite aj po zdravotnej. Aby vaše nohy netrpeli, je veľmi dôležité vedieť, ako im čo najlepšie uľaviť ešte skôr, ako príde bolesť a stav, že sa len ťažko postavíte na nohy. Keď nechcete zájsť až tak ďaleko, skúste tieto rady.
 

  • Studená voda

V lete iste uvítate ochladzovanie nôh. Začnite jemným prúdom studenej vody na vonkajšej strane nohy smerom hore k bedrovému kĺbu a potom späť po vnútornej až k chodidlu. Snažte sa masáž opakovať aspoň dvakrát za deň. Skúsiť môžete aj Kneippovu kúru, kde sa na nohy či iné časti tela strieka striedavo studená a horúca voda. Ak sa vyberiete do welness centra, nevynechajte Kneippov kúpeľ, kde šliapete striedavo v studenej a teplej vode.
 

  • Doplňte zinok  a vitamín C do stravy

Zinok by nemal chýbať  vo vašom jedálnom lístku, pretože spevňuje žilové tkanivo. Vitamín C sa postará o regeneráciu väzivových tkanív a obmedzí vznik kŕčových žíl. Pre doplnenie zinku jedzte morské plody ako ustrice, kraby, homáre, tiež červené mäso a hydinu, strukoviny, kde vedie v obsahu zinku najviac šošovica a zeleninu ako šampiňóny, špenát a brokolica. Potraviny bohaté na obsah vitamínu C sú každému známe, takže citrusové plody  by mali byť na dennom poriadku.
 

  • Nohy vykladajte

Ak je to možné, nohy si vykladajte a to do zvýšenej polohy. V prípade, že máte sedavé zamestnanie, mali by byť vyložené vo vodorovnej polohe za pracovným stolom aspoň na pol hodinku denne, aby boli prekrvené a uvoľnené. Po príchode z práce domov si doprajte odpočinok a pri pozeraní televízie si nohy podložte vankúšmi, aby boli v zvýšenej polohe. Uvidíte, akú vám to poskytne úľavu.
 

  • Zadovážte si špeciálne pančuchy

Najväčšou úľavou pri bolesti budú pre vás zdravotné kompresívne pančuchy. Sú dosť sťahujúce, obliekať by sa mali ráno, ešte skôr ako vstanete z postele. Pripravte sa však na to, že sú z hrubšieho materiálu, nečakajte teda tenké silonky, čo bude v lete asi dosť otravné. Ale za tú úľavu to skutočne stojí, lebo vaše nohy tak získajú pocit odľahčenia. Stoja okolo 60 eur, ak si ich kupujete sama v špeciálnej predajni, kde vám predavačka presne zmeria nohu a dá správne číslo. Ideálne je, ak si ich dáte od lekára predpísať, vtedy vás budú stáť oveľa menej. Ešte jedna dôležitá informácia: nárok na špeciálne pančuchy na predpis máte len raz za pol roka, takže sa o nich príkladne starajte.

 

Autor: Andrea Zummerová